Porezna uprava FBIH izvršila 154 kontrole kladionica

Predmet kontrole bila je provjera zakonitosti poslovanja, evidentiranje prometa u skladu sa Zakonom o fiskalnim sustavima, zapošljavanje radnika u skladu sa Zakonom o radu i rad bez odobrenja nadležnog organa, saopćeno je iz Porezne uprave Federacije BiH.

U 15 slučajeva izvršeno je pečaćenje objekata, a gdje je to bilo moguće zapečaćena je oprema u posebnim prostorijama.

Nepravilnosti utvrđene kontrolom su zapošljavanje 12 neprijavljenih radnika i korištenje opreme za priređvađivanje igra na sreću kao što su bingo, utrke pasa, priređivanje igara na sreću putem interneta, te klađenje putem aparata za koje nije postojalo odobrenje Federalnog ministarstva financija, odnosno nisu odobrena pravilima igre.

Kod pravne osobe priređivača igara na sreću klađenjem "Milenij" d.o.o. Mostar zapečaćena su tri uplatna mjesta, "Derbi bet shop" d.o.o. Mostar četiri uplatna mjesta , "Wiliams" kladionice d.o.o. Široki Brijeg pet, a kod Remi sportske kladionice zapečaćena su tri uplatna mjesta.

Porezna uprava podsjeća da je prema Zakonu o igrama na sreću u Federaciji BiH zabranjeno priređivanje igara na sreću putem interneta.

S obzirom da je upravni postupak u tijeku, Porezna uprava FBiH će u skladu sa zakonom izdati zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka sudu za sve utvrđene nepravilnosti.

Porezna uprava FBiH će nastaviti s kontrolom zakonitosti poslovanja ostalih priređivača igara na sreću klađenjem u skladu sa Zakonom o Poreznoj upravi FBiH, Zakonom o igrama na sreću i ostalim poreznim zakonima, saopćila je Porezna uprava FBiH.

Fena