POREZNA KONTROLA Zapečaćen 41 objekat, izdato 128 prekršajnih naloga

POREZNA KONTROLA Zapečaćen 41 objekat, izdato 128 prekršajnih naloga
Arhiva

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su u tijeku inspekcijskih nadzora provedenih 28. prosinca izvršili 260 kontrola u kojim su otkrivena 73 neprijavljena radnika.

Također, otkrivena su i 64 obveznika koji nisu evidentirali promet, 12 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 23 objekta u kojima se djelatnost obavljala bez odobrenja nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa, nepostojanje fiskalnog uređaja i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćen je 41 objekt, a u 128 slučajeva izdati su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama od 300.600 KM.

Kontrole su izvršene na području: Starog Grada, Centra, Novog Sarajeva, Novog Grada, Ilidže, Trnova, Vogošće, Mostara, Tuzle, Živinica, Travnika, Bihaća, Zenice, Gračanice, Orašja, Cazina, Srebrenika, Banovića, Zavidovića, Gornjeg Vakufa/Uskoplja, Jajca, Drvara, Bosanske Krupe, Gradačca, Visokog, Goražda, Čapljine, Čitluka, Jablanice, Konjica, Gruda, Širokog Brijega, Ljubuškog, Posušja, Tomislavgrada, Livna, Kaknja, Maglaja, Doboj Juga, Bosanskog Grahova, Tešnja i Žepča.  

Iz Porezne uprave podsjećaju da su u proteklom periodu izvršene 22.984 brze kontrole u kojima je otkriven 7.081 radnik s neriješenim radno-pravnim statusom (rad 'na crno'), te je utvrđeno da je 2.468 objekata radilo bez odobrenja za rad, 1.827 objekata bez fiskalnog uređaja, a 6.556 subjekata nije izdavalo račune.

Zbog utvrđenih nepravilnosti inspektori Porezne uprave su zapečatili 4.278 poslovnih objekata, koji nisu otvoreni sve dok poslodavci zatečene radnike koji su radili 'na crno' nisu prijavili u Jedinstveni sistem koji se nalazi u Poreznoj upravi, a u 12.825 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi s izrečenim novčanim sankcijama od 31.412.022 KM,  priopćeno je iz PUFBiH.