Pored manjka od 100 milijuna KM, Vlada FBiH povećala sebi plaće na telefonskoj sjednici

Odlučeno je ovo na današnjoj izvanrednoj telefonskoj sjednici Vlade FBiH nakon što se ministri nisu uspjeli sastati i zasjedati od kraja rujna. Ovoj odluci prethodio je dogovor predstavnika Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH i ministarstava pravde, financija, rada i socijalne zaštite da osnovica, koja jamči povećanje, za obračun plaća za studeni bude 330 KM. Ministre u donošenju ovakve odluke nije omelo ni nedavno upozorenje Vjekoslava Bevande, ministra financija, da u proračunu FBiH nedostaje 100 milijuna KM, planiranih od međunarodne pomoći, pišu Nezavisne novine.

S ovom osnovicom i koeficijentima utvrđenim ranije u Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u FBiH plaće proračunskih korsnika bit će i te kako veće od dosadašnjih. Najveće povećanje plaće bit će za predsjednicu FBiH Borjanu Krišto. Osnovica pomnožena s koeficijentom 10 za njenu plaću pokazuje da će umjesto dosadašnjih 2.679 KM njena plaća za studeni iznositi 3.300. Plaće za studeni potpredsjednika FBiH, presjedajućih oba doma Parlamenta FBiH i premijera (kojima je koeficijent za plaću 9,8) bit će za 550 KM veća. Oni će umjesto dosadašnjih 2.679 KM za studeni primiti 3.234 KM.

Ministarska plaća za ovaj mjesec iznosit će 2.970 KM, za razliku od dosadašnje 2.444 KM.

Zastupnici i delegati Parlamenta Federacije BiH za ovaj mjesec, iako nisu ni zasjedali, primit će plaću od 2.574 KM. Do sada je njihova plaća bila 2.334 KM.

Plaća za studeni rukovodećih državnih službenika, direktora i ostalih najviše rangiranih državnih službenika bit će 2.046 KM, umjesto dosadašnjih 1.603 KM. Najniže rangirani državni službenik, odnosno stručni suradnik umjesto dosadašnjih 1.064 KM, za studeni će primiti plaću od 1.221 KM. Plaća šefa unutarnje organizacione jedinice, najviše rangiranog namještenika, bit će 1.056 KM umjesto ranijih 904 KM, a pomoćnog i nekvalificiranog radnika, zadnjeg platnog razreda među namještenicima, 610 KM umjesto 521 KM.

Salih Kruščica, predsjednik Sindikata državnih službenika i namještenika FBiH, tvrdi kako ovo nije riječ o povećanju plaća bar za državne službenike i namještenike nego vraćanje na stari iznos koji im je Vlada FBiH jednostrano i mimo kolektivnog ugovora umanjila za više od deset posto. Povećanje plaća funkcionerima Kruščica nije želio komentirati.

"Dogovorili smo da osnovica za plaće u prosincu bude naknadno dogovorena i to u skladu s raspoloživim novcem u proračunu, te da budu isplaćeni zaostaci od kolovoza do prosinca", pojasnio je Kruščica.

Zakon, koji je omogućio povećanje plaća proračunskim korisnicima, usvojen je krajem srpnja na inzistiranje međuanorndih kreditora da se ova oblast precizno regulira.

Vlada FBiH je članovima Upravnog odbora Zavoda PIO/MIO FBiH produžila mandat dva mjeseca, koji je istekao 18. studenog.

"Istovremeno je i donesena odluka o raspisivanju natječaja za imenovanje novog saziva", priopćeno je iz Vlade FBiH.

Ovom odlukom osigurana je isplata mirovina za studeni za oko 370.000 umirovljenika u FBiH jer će sada UO Zavoda moći održati sjednicu i utvrditi isplatni koeficijent za mirovine.

Vlada je utvrdila koeficijent jedan za isplatu boračkih invalidnina za studeni. S ovim koeficijentom boračke invalidnine neće biti umanjene u odnosu na prethodni mjesec.

"Vlada je danas dala suglasnost na izmjenu Pravilnika o načinu i postupku revizije iz oblasti boračko-invalidske zaštite, te prihvatila informaciju o dosad dostignutom stupnju revizije korisnika prava iz ove oblasti", priopćeno je iz Ureda za informiranje Vlade FBiH.