Porasle cijene brašna, vode i lijekova u BiH

O tome svjedoče i podaci prema kojima je broj turista za 16 posto veći u svibnju ove godine u odnosu na prošlu, dok je taj postotak u odnosu na travanj ove godine veći za čak 32 posto. No, s druge strane, kada je u pitanju nezaposlenost, indeks rasta cijena, inflacija, statistika ne ide u njihovu korist.

Tiha poskupljenja

Cijene proizvoda i usluga koji se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u lipnju ove godine u odnosu na lipanj prošle više su za 1 posto, a u istom postotku kreće se i godišnja inflacija u lipnju ove godine. Inače, kada je u pitanju najveći prosječni rast cijena u lipnju ove godine, isti je zabilježen kod alkoholnih pića i duhana, prvenstveno iz razloga što je došlo do povećanja trošarina za ove proizvode te se izravno odrazilo i na cijene proizvoda. Tako su cijene domaćih cigareta u lipnju, u odnosu na lipanj prošle godine, veće za skoro 9 posto, kao i strane cigarete 6,8 posto te alkoholna pića za 6,5 posto. U odnosu na lipanj prošle godine također su poskupjeli lijekovi za 2,6 posto, pšenično brašno za 3,5 i mlijeko za 2 posto te voda za 2,8 posto. Kada su u pitanju ostale usluge i proizvodi, prema stopi promjene cijena u odnosu na lipanj prošle godine može se s pravom konstatirati kako je riječ o tihim poskupljenjima, primjerice električne energije za 0,4 posto, te odvoza otpada za 1,3 posto.

Neki proizvodi pojeftinili

Najveći prosječan rast cijena zabilježen je i u obrazovanju za 1,8 posto te reparaciji i kulturi za 1,3 posto, namještaja i kućanskih uređaja za 0,5 posto. Međutim, kod pojedinih proizvoda zabilježen je drastičan pad cijena. To se posebno odnosi na šećer i jaja čije su cijene u odnosu na lipanj prošle godine manje za 11,9 odnosno 4,8 posto. Kada je u pitanju registrirana nezaposlenost, broj nezaposlenih osoba u svibnju u BiH iznosio je 547.393 osobe i smanjen je za 0,4 posto. Međutim, ako se za baznu godinu uzme 2011. i usporedi sa svibnjem ove godine i prošle godine uočava se rast nezaposlenosti od 2 indeksna poena ili u apsolutnom iznosu broj osoba koje se vode kao nezaposlene povećao se za 10.364. Što se pak plaća tiče, u svibnju je prosječna neto plaća u BiH iznosila 832 KM, što je u odnosu na prosinac prošle godine rast za 0,1 posto, rečeno je jučer na konferenciji za novinare Agencije za statistiku.

Vecernji.ba