Popunjen Dom naroda Parlamenta F BiH. Imaju li platformaši trećinu u Hrvatskom klubu?

Ključni podatak je da će stranke okupljene oko SDP-a, tzv. Platformaši, u Klubu Hrvata imati neophodnih šest izaslanika.

Prethodno je SIP sproveo i drugi krug, odnosno ponovnu raspodjelu mjesta koja nisu mogla biti popunjena iz pojedinih županija, jer njihove skupštine nisu imale dovoljan broj Srba i ostalih naroda.

Tako je nedostajao po jedan Srbin iz Sarajevske Posavske i Zapadnohercegovačke županije te dva predstavnika ostalih naroda iz Tuzlanskog kantona i jedan iz ostalih iz Zeničko-dobojskog kantona (ZDK). Umjesto njih, mandati su dodijeljeni dvojici Srba iz Hercegbosanske županije i jednom iz Hercegovačko-neretvanske županije, te dvojici ostalih iz KS i jednom iz HNŽ, piše Dnevni avaz.

Iz srpskog naroda izabrani su Zora Dujmović (HDZ BiH), Vlatko Zrilić (DNS) i Slaviša Mihajlović (SNSD), a iz reda ostalih Aner Žuljević (SDP), Edina Papo (SDP) i Damir Čardžić (NSRzB). Ako na ovaj izbor ne bude uloženih žalbi, SIP planira prekosutra potvrditi rezultate izbora svih federalnih izaslanika i konačno ih objaviti u Službenom listu, a nakon toga će njih 58 moći dobiti potvrde od dodjeli mandata.

Stranke potpisnice platforme (SDP, SDA, NSRzB i HSP) u Domu naroda FBiH imat će ukupno 37 svojih izaslanika, a dva HDZ-a 11. Savez za bolju budućnost BiH imat će četiri izaslanika, a zanimljivo je da će SNSD imati dva te DNS jednog, koliko i Naša stranka (NS), DNZ i BOSS.

Najveći broj izaslanika imat će SDP, njih 22, dok će SDA imati devet, NSRzB pet, a HSP jednog. HDZ BiH imat će deset izaslanika, a HDZ 1990 jednog. Prema ovoj raspodjeli, u Domu naroda Parlamenta FBiH bit će zastupljeno 12 stranaka.

Čaušević i Selman

Pri dodjeli certifikata izaslanici će se izjasniti prihvaćaju li mandate, a već se zna da će umjesto Seada Čauševića iz TK, koji je u međuvremenu izabran za kantonalnog premijera, morati biti biran netko drugi. Upitno je i kako će SIP tretirati mandat Salke Selmana, koji je sudjelovao u konstituirajućoj sjednici Doma naroda iako još obavlja dužnost premijera Srednjobosanske županije (SBŽ), što bi moglo predstavljati sukob interesa.

dnevnik.ba