Poplave i zdravlje ljudi: Opasnost od pojave zaraznih bolesti

Veliki problem u cijeloj priči predstavljalo je izlijevanje vode iz kanala za oborinske vode i potoka u pojedinim naseljima, a što je sa sobom nosilo i nove štete za brojna kućanstva, kao i gospodarske objekte. U ovom trenutku prognoze pokazuju kako će u danima koji dolaze i dalje biti nestabilno vrijeme, no s manjom količinom oborina nego do sada. Nadležni su uputili i nekoliko savjeta građanima poput isključivanja svih uređaja iz utičnica, nekorištenja vode iz slavine te prenošenja vrjednijih stvari na katove kuća.

U kontekstu stanja s rijekama, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak kazao je za N1 kako je došlo do stabilizacije svih vodotoka i situacija se smiruje, a na upit što očekivati dalje, naveo je kako nema razloga za brigu, iako mora postojati maksimalni oprez. Kazavši kako je sada važno što prije izbaciti vodu iz objekata i da onda počne isušivanje, Solak je dodao i kako će oborine biti mjestimične, blage i neće predstavljati probleme. Kao i uvijek, nakon poplava pojavljuju se i drugi problemi i opasnosti. Tako su iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (RS), čiji nadležni aktivno prate epidemiološku situaciju u tom bh. entitetu, naveli kako poplave nose potencijalnu opasnost od pogoršanja higijensko-epidemioloških prilika, koje povećavaju mogućnost pojave zaraznih bolesti. Istaknuvši kako poduzimaju sve potrebne mjere da do pojave zaraznih bolesti ne dođe, upozorili su kako su najvećem zdravstvenom riziku izložene najosjetljivije skupine stanovništva kao što su djeca, trudnice, kronični bolesnici i stariji ljudi.

"Najveća je mogućnost pojave crijevnih zaraznih bolesti koje se prenose zagađenom vodom, hranom i prljavim rukama, kao što su zarazna žutica A, dizenterija i proljevi izazvani drugim mikroorganizmima, parazitarne zarazne bolesti", priopćeno je iz Instituta. Naglasili su kako je za vrijeme poplava nužna provedba mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti preko zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na osobnu i higijenu predmeta te mjesta stanovanja. S obzirom na težinu situacije, Ministarstvo obrane i Oružane snage BiH stavili su raspoložive resurse u stanje pripravnosti, kako bi, kao i do sada, bili na raspolaganju civilnim strukturama vlasti i svim građanima Bosne i Hercegovine. U kontekstu procedure pak objasnili su kako se zahtjev za upotrebu resursa Oružanih snaga podnosi kada se iscrpe svi resursi ostalih nadležnih institucija.

Pripadnici 2. pješačke čete 1. pješadijskog bataljuna 6. pješačke brigade Oružanih snaga BiH pružili su pomoć stanovnicima naselja Vrbice u Prijedoru u sanaciji nasipa rijeke Miloševica, a poslije toga nastavilo se prema naselju Raškovac i pravljenju novoga nasipa. Iz Ministarstva obrane ističu kako u slučaju da pomoć entitetskih centara civilne zaštite nije dovoljna, oni zahtjev prosljeđuju Operativno-komunikacijskom središtu Ministarstva sigurnosti.

vecernji.ba