Popis osumnjičenih Hrvata i Bošnjaka koje terete srpski logoraši

Logor
... u Čapljini, kazao je da se za Dretelj treba uhititi još 50-ak osoba koje su također osumnjičene.

Radi se o "misterioznom" popisu osumnjičenih koji je, još prije više od pet godina, sastavio međunarodni tužitelj Jude Romano. Tada je popis ostao samo "mrtvo slovo na papiru", no činjenica je da su na njemu imena svih četvero, jučer uhićenih, uhićenih bivših HOS-ovaca. Tužitelj Romano tada je istraživao zbivanja i moguće ratne zločine u bivšoj vojnoj ambulanti i na Pravnom fakultetu u Mostaru, te zatvore na području općine Ljubuški i logoru Dretelj.

Istraga je podrazumijevala provjere za 59 Hrvata i Bošnjaka koja se sumnjiče da su počinili ratni zločin nad srpskim stanovništvom u Hercegovini. Objavljivanje popisa u medijima podiglo je veliku prašinu u Hercegovini, na istom su se nalazila imena bivših pripadnik HOS-a i HVO-a iz Čapljine, Ljubuškog, Mostara, Konjica, Širokog Brijega itd.

Inače, tužitelj Romano radio je i na slučaju "Dobrovoljačka" od početka svibnja 1992. kada je u Sarajevu ubijeno 42 vojnika JNA te je donio odluku o obustavljanju istrage protiv Ejupa Ganića, Jovana Divjaka, Jusufa Pušine i Zaima Backovića kao i još osam osoba, a koju je većina Srba u BiH okarakterizirala kao skandaloznu. Stoga upravo uhićenja za "Dretelj" srpski logoraši drže kao svojevrstan balans prema "Dobrovoljačkoj".

Mediji u RS prenose da u Timu za istraživanje ratnih zločina MUP-a RS nisu zadovoljni stranim tužiteljima jer ih drže odgovornim za kočenje brojnih istraga o ratnim zločinima nad Srbima. Te tvrdnje se odnose, među prvima, za tužitelja Judea Romana ali i bivšeg tužitelja Tužiteljstva BiH Philipa Alcocka.

Inače, u posljednje vrijeme, što su još više "podgrijale" premijere filma proslavljene glumice i redateljice Angeline Jolie "U zemlji krvi i meda", u javnosti se ponovno stekao da su u BiH jedini zločinci bili Srbi. Prema ocjenama poznavatelja političkih prilika, nedavna uhićenja mogla bi biti mala satisfakcija i vraćanje povjerenja u Sud i Tužiteljstvo čijim radom su najviše nezadovoljna upravo srpska politička vodstva u BiH, koja traže i njihovo ukidanje. No, poznajući slijed događanja, za očekivati je nova uhićenja za ratne zločine osumnjičenih Bošnjaka i Srba.

Ahmet Makitan'' Maks'': Kao stražar samo sam izvršavao zapovijedi Stanka Primorca - Ćane

ŠVEDSKI sud je već prije na pet godina zatvora osudio 43-godišnjeg bivšeg pripadnika HOS-a Ahmeta Makitana zbog mučenja i ponižavanja zatvorenika u logoru Dretelj.

Jedna, često neshvaćena ozbiljno, izjava Ahmeta Makitana'' Maksa'' data Haškom tribunalu kaže kako je on kao stražar samo izvršavao zapovijedi Stanka Primorca, poznatijeg kao ''Ćane''.

Ovo je prva presuda švedskog suda za ratne zločine. Prema pisanju švedskog portala Afonblandet Ahmet Makitan je bio pripadnik HOS-a koji je tijekom ljeta 1992. godine bio čuvar u logoru Dretelj kod Čapljine u BiH gdje su bili zatvoreni Srbi. U logoru su zatvorenici mučeni i silovani te su bili podvrgnuti stalnim prijetnjama. Ahmet Makitan zvan "Maks" je navodno i sudjelovao u ubojstvu dva zatvorenika.

Popis tužitelja Judea Romana osumnjičenih za ratne zločine na području Hercegovine, na kojeg se pozivaju i na kojem insistiraju i iz Udruženja logoraša istočne Hercegovine, sačinjen prije pet godina nema sve potpune podatke osumnjičenih osoba. Zbog osjetljivosti tematike, isti objavljujemo samo s inicijalima osumnjičenih.

  1. S. H. - Humac, rođen u Ljubuškom
  2. I. M. - Donji Radišići, rođen u Ljubuškom
  3. M. G. - rođena Strugama u Čapljini
  4. Z. K. - rođen u Konjicu, živi u Zagrebu
  5. T. R. - rođen u Mostaru
  6. D. G. - rođen u Čapljini
  7. M. J. - rođen u Rodoču, Mostar
  8. V. M. - rođen na Buni, živi u Čapljini
  9. E. S. - rođen u Tasovčićima, živi u Americi
  10. Z. Š. - rođena u Čapljini
  11. Z. V. - rođen u Čapljini
  12. D. K. - rođen u Konjicu, živi u Mostaru
  13. S. K. - rođen u Ribićima kod Konjica
  14. J. V. - rođen u Tasovićima kod Čapljine
  15. M. H. - rođen u Ljubuškom
  16. N. M.
  17. I. R. - Mostar
  18. B. F. - rođen u Tasovićima kod Čapljine
  19. M. K.
  20. M. Z. - rođen u Gračanici
  21. M. V. - rođen u Čapljini
  22. I. P. - Čapljina
  23. X. V.
  24. S. X. - Tuzla
  25. J. M. - Mostar
  26. H. Ć. - Bradina
  27. Z. B. - Opuzen, Hrvatska
  28. Z. H. - Zagreb
  29. Ž. Š. - Opuzen, Hrvatska
  30. L. Š. - Opuzen, Hrvatska
  31. G. G. , rođena u Strugama
  32. M. K.
  33. I. M.
  34. B. R.
  35. E. O. - rođena u Mostaru
  36. D. L.
  37. B. B. - Opuzen, Hrvatska
  38. D. P. - Ljubuški
  39. I. Z. - Mostar
  40. S. B. - Mostar
  41. B. V.
  42. M. M.
  43. M. Ć.
  44. S. D.
  45. S. K.
  46. S. E.
  47. H. F. - rođen u Mostaru
  48. O. M.
  49. S. V.
  50. G. V. - Mostar
  51. J. G.
  52. A. L.
  53. S. H.
  54. Š. M.
  55. V. R.
  56. D. D.
  57. Ž. Š. - Opuzen, Hrvatska
  58. A. K.
  59. M. H.

Cjelokupan, neslužbeni popis osumnjičenika možete pogledati na sljedećoj poveznici.

Navodni dokumen na osnovu kojeg se sumnjiče pogledajte na sljedećoj poveznici.

Izvor: republikainfo.com