Popis alternativnih graničnih prijelaza na kojima ćete izbjeći višesatna čekanja

granični prijelaz

Kao i svakog ljeta, veliki je "pritisak" na granične prijelaze Doljani, Ivanica, Izačić, Velika Kladuša, Bosanski Brod i Bosanska Gradiška, kao i prema Crnoj Gori. Tijekom dana vikenda, na graničnim prijelazima koja se najčešće koriste zna se čekati i po četiri sata. Radnim danima zadržavanja obično nisu duža od 30 minuta, piše Klix.ba.

Kako rekla Bisera Hašimbegović i BIHAMK-a, najveće gužve budu zabilježene na GP Doljani, a najfrekventniji granični prijelaz je Ivanica (na putu Trebinje-Dubrovnik).

"Na tom prijelazu, s hrvatske strane, do kraja godine izvode se radovi, što dodatno usporava protok vozila. Zadržavanja tijekom vikenda na ovim prijelazima su višesatna", kazala je Hašimbegović.

Savjetuje se korištenje alternativnih graničnih prijelaza: Zvirići, Crveni Grm, Trebimlja i Orahov Do (granični prijelaz koji se tijekom ljeta otvori kao međunarodni granični prijelaz). Tijekom tjedna, a posebno u danima vikenda duga su zadržavanja na prijelazima Izačić i Velika Kladuša (u oba smjera).

"Kao alternativni prijelaz savjetujemo korištenje GP Hadžin potok-Bogovolja (koji je privremeno prekategorisan kao međunarodni granični prijelaz). Na sjeveru zemlje najfrekventnije je na graničnim prijelazima Bosanski Brod i Bosanska Gradiška (u oba smjera). Alternativni prijelaz je Bosanski Šamac, a može se koristiti i GP Donja Gradina-Jasenovac.

"Zbog izvođenja radova na hrvatskoj strani na graničnom prijelazu Bosanski Novi-Dvor, narednih šest mjeseci (počevši od danas 31.07.) potpuno se obustavlja promet putničkih vozila. Alternativni granični prijelaz je Bosanska Kostajnica-Hrvatska Kostajnica", kazala je Hašimbegović za Klix.

Kada je riječ o graničnim prijelazima sa Crnom Gorom, najfrekventniji promet je na GP Hum (na ulazu u BiH, zbog raftera koji iz Crne Gore dolaze u BiH), Deleuša i Zupci. Za Crnu Goru nema alternativnih prijelaza, a gužve su najveće u danima vikenda.

"S obzirom da meterolozi najavljuju ljepše vrijeme, očekujemo pojačanu frekvenciju vozila prema jugu, posebno u danima vikenda. Svakako savjetujemo da se prije polaska na put vozači informiraju o trenutnoj situaciji na cestama i graničnim prelazima (putem našeg telefona 1282 ili posjetom web stranice).

Na web stranici mogu pogledati i video nadzorne kamere sa većine graničnih prijelaza i na taj način izbjeći dugotrajna zadržavanja. Također, napominjemo vozače da ne zaborave ponijeti sve potrebne dokumente za sebe i vozilo, kako na graničnim prijelazima ne bi imali neugodnosti i dodatna zadržavanja", kazala je Hašimbegović.