Polovina starih osoba bez mirovina

Umirovljenici

... u najnovijem izvješću Međunarodne organizacije rada (IOM).

Iz tog razloga, većina starijih osoba nemaju nikakav siguran dohodak ni mogućnost da dobiju mirovinu i moraju nastaviti raditi, često u nesigurnim uvjetima, sa slabim plaćama, navodi se u studiji realiziranoj u 178 zemalja u svijetu, objavljenoj u utorak.

''Brojne zemlje u razvoju proširuju svoje mirovinske režime, što je pozitivna tendencija'', konstatirala je Isabel Ortiz, direktorica odjela za socijalnu zaštitu u IOM-u.

''Garancija za davanje dovoljnih mirovina je isto tako važna kao širenje pokrivenosti. Stariji muškarci i žene imaju pravo da odu u mirovinu dostojanstveno. To je problem koji se odnosi na cijeli svijet'', naglasila je ona.

U Europi je smanjivanje socijalnih davanja u okviru politika o proračunskim restrikcijama "doprinijelo porastu siromaštva", navodi se u izvještaju. Zabilježeno je da je 123 milijuna ljudi u Europskoj uniji pogođeno ovom situacijom, što je 24 posto stanovništva.

U izvještaju se ističe napredak koji je postigla Kina gdje je 2000. godine mirovine dobivalo 25 posto stanovnika a 2012. godine više od 70 posto.

FENA