Poljuljani odnos SDA i SDP BiH zbog proračuna

...glavnog koalicijskog partnera, Socijaldemokratske partije (SDP), tijekom rasprava i glasovanja o proračunu BiH za 2012. godinu, ali će nastaviti sudjelovati u vlasti čiju okosnicu u Federaciji BiH čine upravo te dvije stranke.

Na konferenciji za novinstvo sazvanoj nakon glasovanja u vijeću ministara BiH, koje je tijekom dana usvojilo prijedlog proračuna od 950 milijuna konvertibilnih maraka, Tihić je novinarima izjavio kako su ministri sigurnosti i obrane koji dolaze iz SDA glasovali protiv predloženog proračuna jer ga SDA smatra nedostatnim za funkcioniranje države.
Kazao je kako je za prihvaćanje takvog manjkavog proračuna odgovoran prije svega predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji je za takav proračun i glasovao u svojstvu ministra vanjskih poslova a ujedno je bio jedini Bošnjak koji je glasovao "za".

"S ovim zamrznutim fiskalnim okvirom do kraja mandata ove vlasti (2014. godine) bit će doveden u pitanje ne samo rad institucija BiH nego i provedba svega onoga zbog čega su te institucije formirane", kazao je Tihić, dodajući kako su neprihvatljivi prijedlozi da se smanje plaće zaposlenima u agencijama za provedbu zakona jer se time dovodi u pitanje borba protiv organiziranog kriminala i terorizma.

Najavio je kako će SDA u raspravi u parlamentu amandmanima pokušati korigirati predloženi proračun, ali je dodao kako nije optimist da će u tome i uspjeti.

Tihić je kazao kako je zbog Lagumdžijina ponašanja predsjendištvo SDA odlučilo za sada prekinuti provedbu sporazuma sa SDP-om o raspodjeli dužnosničkih mjesta, no SDA će istodobno nastaviti sudjelovati u vlasti s već postavljenim dužnosnicima.

Hina