Poljoprivrednici za sada odustaju od prosvjeda ali ne i od smjene ministra Lijanovića

...koje je istaknuto kako poljoprivredni proizvođači odustaju od prosvjeda najavljenih za 4. listopada ispred zgrade Vlade FBiH ali kako ne odustaju od svog prvog zahtjeva, a on se odnosi na smjenu ili ostavku federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerka Ivankovića Lijanovića.

Tijekom konferencije za novinare nazočnima se obratio predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka FBiH Mehmed Nikšić, koji je pojasnio kako poljoprivredni proizvođači za sada odustaju od prosvjeda zbog zaključaka koje je Vlada FBiH usvojila tijekom posljednje sjednice, a koji zadovoljavaju neke od zahtjeva poljoprivrednih proizvođača.

Govoreći o usvojenim zaključcima Vlade FBiH, Nikšić je kazao kako je Vlada zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za prvu sjednicu Vlade pripremi cjelovito izvješće o isplati poticaja za poljoprivredu iz Proračuna FBiH za 2012. godinu, kao i da odmah obustavi sve isplate i izdavanja rješenja u skladu s Programom poticaja za 2012. godinu, izuzev po osnovu poticaja za proizvodnje.

"Vlada je naložila Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnom ministarstvu financija da hitno pristupe isplati poticaja za ostvarene proizvodnje poljoprivrednicima za koje su poticajna sredstva već unesena u Trezor FBiH, kao i da resorno ministarstvo u suradnji s predstavnicima federalnih udruženja poljoprivrednika pripremi izmjene Programa poticaja za 2012. godinu u dijelu biljne proizvodnje", kazao je Nikšić.

On je dodao kako je Vlada zadužila Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da za prvu slijedeću sjednicu pripremi izmjene Programa za poticaj za 2012. godinu u dijelu animalne proizvodnje.

Po Nikšićevim riječima Vlada FBiH je prihvatila inicijativu za uspostavljanje fonda za naknadu štete iz kojeg bi se poljoprivrednim proizvođačima djelomično nadoknadila šteta izazvana elementarnim nepogodama.

"Dosta smo skeptični prema navedenim zahtjevima, budući da se svi odnose na Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva s kojim nemamo dobra iskustva. Međutim, ipak smo dali šansu i Vladi i resornom ministarstvu da vidimo hoće li uraditi ovaj dio posla i do kraja mjeseca odgađamo prosvjede", kazao je Nikšić.

Govoreći o isplati novčanih sredstava za odštetu nastalu tijekom elementarnih nepogoda, Nikšić je, uz ostalo, kazao kako ni njemu još uvijek nije poznat model po kojem će sredstva biti podijeljena i kako je taj dio posla prebačen na resorna županijska ministarstva.

(FENA)