Poljoprivrednici u BiH na rubu opstanka

Poljoprivrednici u Bosni i Hercegovini traže da mlinari plate 38, a Vlada Republike Srpske (RS) dodatna četiri pfeninga po kilogramu pšenice. Cijena od 24 pfeninga, koliko trenutno plaćaju mlinari, za njih je ucjenjivačka.

Traže i manji PDV, a za ubuduće predlažu tromjesečni moratorij na uvoz pšenice. Iako još uvijek nije udovoljeno njihovim zahtjevima, radikalnije mjere prosvjreda najavljene za petak 26. srpnja, odgodili su za četvrtak 1. kolovoza.

Dosta je s ucjenama!

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije Ljubo Maletić sudionik je neuspjelih razgovora s odgovornim ministrima, mlinarima i pekarima. Mlinari su ponovili ono što godinama tvrde, a to je da u susjedstvu imaju jeftiniju cijenu pšenice.

- Utakmica nije ista, igramo pet protiv jedanaest. Kako, zbog čega? Umjetno gnojivo je tamo (u Srbiji, op.a.) 70, a ovdje je 110 KM (konvertibilnih maraka). Kod nas je PDV sedamnaest, tamo je osam. Trebamo dati 450 merkantilne za 100 kila sjemenske pšenice. To nema nigdje - kaže Maletić.

Podsjeća da iza njega stoji 16.000 semberijskih domaćina koji više ne žele trpjeti nepravdu i priču o slobodnom tržištu. Slično misli i 100.000 poljoprivrednika u BiH.

Rade Jovičević, jedan od čelnika udruženja poljoprivrednika RS-a, tvrdi da zbog niske cijene seljaci gube i kada su prinosi veliki, te da je krajnje vrijeme da se stane na kraj mlinsko-pekarskoj mafiji.

- Oni su postali mezimci našeg Ministarstva poljoprivrede. Oni njih zovu kao neka mlinska industrija, a od te mlinske industrije mi nemamo ništa. Država Bosna i Hercegovina od njih nema ništa, tu od ubiranja poreza nema apsolutno ništa. Država Bosna i Hercegovina, ona može pojesti ovo pšenice što imamo za dva do tri mjeseca. Ne znam zašto su pravili ovolike probleme da uvoze onako intenzivno petnaest dana pred vršidbu - kaže Jovičević.

Ratari sve siromašniji

Kaže da je jedini razlog uvoz na crno, gdje se ne prikazuju stvarne količine niti se gleda na kvalitetu:

- Jednostavno, oni su se spremali oteti od ovih seljaka ovdje. To je takav dogovor petnaest mafijaša, da to nije normalno. Petnaest ljudi koji su toliko bezobrazni i arogantni - objašnjava Jovičević

Živan Bato Bojičić sa još šest ukućana obrađuje 20 hektara zemlje. Podsjeća da poljoprivrednici u susjednim zemljama imaju daleko bolje uvjete za proizvodnju.

- Mi nemamo ništa dobroga reći o vladi i nadležnima koji su nam nametnuli ovakav sistem života. Mi preživljavamo, na neki način, ali smo svakodnevno, što kažu ljudi, u deficitu. Iz godine u godinu sve smo siromašniji - kaže za Deutsche Welle ovaj semberijski zemljoradnik i dodaje:

- Nema više, vlada radi, inspekcija radi, ministarstvo radi. Sad rade lobiji, trgovinski lobiji. Samo gleda tko će zagrabiti, samo gledaju da zagrabe, ali na račun poljoprivrednog proizvođača.

Izvor: dalmacijanews.com