Politikantski cirkus u Orašju

humanitarne akcije i apeli
Ovako bi se ukratko moglo opisati ono što se događa u Orašju putem Općinskog vijeća kao i imenovanih članova "upravnih tijela" s njegove strane za „metlu“ kadrova ustanova i poduzeća koji nisu po njegovom ukusu a to se prvenstveno odnosi na članove HDZ-a BiH.

 

Da se podsjetimo,nakon krive procjene i politike HDZ-a BiH Županije Posavske na prošlim izborima,izgubljena je većina glasačkog tijela Općinskog vijeća tako da je koalicija HSS-NHI,HDZ 1990,HSP sa pokojim neovisnim kandidatom dobila većinu glasačke strukture Općinskog vijeća pri čemu je u Orašju ostala figura u vidu načelnika općine (Đuro Topić) iz redova HDZ BiH koji nemože ništa te kojem jedini koalicioni partner iz redova SDA također nije nikakva podrška kod sprovođenja bilo kakve bitne odluke.

Na taj način omogućen je i otvoren put za politikantske rabote prije svega „otpadnika“ HDZ-a BiH iz svojih redova koji su se uglavnom skrasili u HDZ 1990 a potom i za sumnjive demokrate ljevice prije svih iz redova HSS-NHI.

Nitko ne spori da je u redovima HDZ BiH bilo kadra koji se šaltao sa funkcije na funkciju pri čemu su se mnogi enormno obogatili ali ono što upada u oči jeste  da su se „krupne ribe“ i dalje zadržale na svojim mjestima.

Isto tako upada u oči da su se u HDZ-u 1990 okupili kadrovi koji su isto tako obavljali u bivšem HDZ-u različite odgovorne dužnosti,šaltali se sa atraktivnih radnih mjesta i zatim se nakon neostvarenih „životnih ciljeva“ skrasili po bankama,državnim tvrtkama te javnim ustanovama i tako sa sigurnog dobro plaćenog radnog mjesta pljuju na sve i svakoga.

Situacija u HSS-NHI je još gora.U njemu su se okupili kadrovi bez zanimanja,sa brzo završenim fakultetima,sa tvrtkama koje vode tate i mame tako da oni prividno rade za malu plaću ali žive visoko iznad prosjeka,osobe sa krivičnim prijavama koje se u vodama oporbe drže na površini da skroz ne potonu,sumnjivi intelektualci koji na široj obitelji vode mnoge nelegalno stečene kuće i stanove.

Priča ovih dana uglavnom izgleda ovako.

Upravna tijela imenovana od strane Općinskog vijeća koje u većini čini oporba HDZ-u BIH vrše sječu kadrova kao iz najgorih komunističkih vremena vodeći se doktrinom da „nitko nevalja“ blizak HDZ-u BiH a onaj i tko valja on  vladajućoj oporbi mora biti „po ukusu“.

Postupak je krajnje nedemokratski i nelegalan.Upravno tijelo od nekoliko članova vođenih od strane kadrovika HDZ 1990-HSS-NHI uz pokojeg „obrađenog“ fikusa iz HDZ BiH ulazi u naznačenu ustanovu u kojoj treba hitno ukloniti nepodobni kadar,vrši se „privatna revizija“ dokumentacije,stanje se bez valjane dokumentacije i dokaza proglasi kriminalnim te se nudi samovoljno bezbolno „odstupanje“ direktoru,šefu ili ravnatelju.

Mnogi ljudi koji nisu krivi nizašto isplašeni ovim kvazi demokratskim društvom i nezakonitim politikantskim revizorima imenovanim od Općinskog vijeća uglavnom i odstupaju.

Pri tome nitko ne povlači pitanje dali je u ovakvim nenormalnim uvjetima u ustanovama iza kojih nestoje njihova ministarstva uopće bilo moguće normalno poslovati,te nitko ne postavlja pitanje kompetentnosti osoba i procedura,te ranijih djelovanja i dosijea pojedinih članova upravnog tijela za „istjerivanje vještica“.

Da se ne stekne krivi dojam,nitko ovdje ne brani HDZ BiH koji je uglavnom sam kriv za sve što mu se događa,ali ono što bode u oči jeste činjenica da politikanstvo koje sprovodi HDZ 1990 sa HSS-NHI nimalo nije demokratsko te da su pojedini članovi iz njihovih redova s debelim kriminalnim dosijeima te da imaju imovinu koja daleko premašuje njihova primanja u posljednjih deceniju i pol pa se s pravom pitamo imaju li uopće obraza upirati prstom u baš sve za njih nepodobne kadrove u privatnim listama za odstrijel.

Da je sve to otužno  govori činjenica da su u oporbi HDZ-a 1990-HSS-NHI istureni kadrovi u vidu šefova koji su godinama imali politički tal-deal sa najodgovornijim ljudima HDZ-a BIH ili bili njegovi članovi a da se iza leđa sadašnjih šefova oporbenjaka kriju mnogi sitniji igrači-huškači sumnjivih moralnih i ljudskih kvaliteta koji se plaše glasnije kukuriknuti.

Pošto je javna tajna da HDZ 1990 a pogotovo HSS-NHI nema pravog stručnog i obrazovnog kadra oni smatraju da je vrhunac demokracije i pravednosti postaviti fikusa van konkretne struke u ciljanu fotelju a onda mu dodijeliti najčešće ljude iz struke koji su neljudski odbačeni da sve poslove obavljaju za njega.

Tako se slika politikantsvo gdje podoban kadar nema nikakve veze sa strukom i institucijom u koju je došao pa nastaje svojevrsna posavska Picassova „Guernica“.

Politička scena na ovom dijelu Županije Posavske nikada nije bila jadnija.

 

Emanuel Jurić/posavski-obzor.info