Politički kaos u Federaciji BiH, premijer 'na svoju ruku' predlaže proračun

Predsjednik vlade Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić optužio je u srijedu svoje ministre iz reda Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke "Radom za boljitak" (NSRzB) da blokiraju rad vlade s nakanom da izazovu kaos u tom entitetu te je najavio kako će stoga bez dogovora s njima federalnom parlamentu samostalno predložiti na usvajanje proračun za 2014. godinu.

"Ti ministri po političkim uputama iz svojih stranačkih središnjica blokiraju rad vlade i donošenje proračuna", izjavio je Nikšić novinarima u Sarajevu nakon što je otkazana sjednica vlade na kojoj se očekivalo utvrđivanje prijedloga proračuna zbog nedolaska ministara iz SDA, HSP-a i NSRzB.

Ministri koje je optužio Nikšić na njegov su račun ranije uputili kritike jer je samostalno donio odluku o produženju mandata uprave Razvojne banke FBiH koja raspolaže značajnim kreditnim sredstvima. "Očekujemo od premijera da se vrati u zakonske i ustavne okvire kako bismo nastavili raditi i donijeli proračun", izjavio je Nikšićev zamjenik i ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović objašnjavajući u utorak kako nastavka rada vlade neće biti sve dok premijer ne povuče protuzakonito donesenu odluku.

Vlada Federacije BiH podijeljena je nakon što je Socijaldemokratska partija BiH (SDP) u lipnju raskinula koaliciju sa SDA, HSP-om i NSRzB.

Premijer i još sedam ministara u vladi su iz SDP-a, a preostalih osam ministara je iz SDA, HSP i NSRzB i oni odbijaju odstupiti pa federalna vlada tek u rijetkim slučajevima može donositi odluke.

Nikšić je u srijedu ustvrdio kako je donošenje proračuna najvažnija zadaća dodajući kako je stoga odlučio samostalno predložiti parlamentu njegov iznos i usvajanje do početka prosinca jer o tome ovisi hoće li Međunarodni monetarni fond (MMF) krajem tog mjeseca odobriti isplatu nove rate po stand-by aranžmanu bez koje neće biti novca ni za plaće, invalidnine i mirovine.

'Odluka nije protuzakonita, stanje u FBiH je nenormalno'

"Prema ustavu i zakonu premijer je nadležan za pripremanje i predlaganje proračuna", kazao je Nikšić tvrdeći kako u njegovoj neobičnoj odluci nema ništa protuzakonito. Dodao je kako je jasno da se sadašnje stanje u FBiH mora raščistiti.

"Stanje u FBiH je nenormalno jer sadašnja vlada ne odražava novu parlamentarnu većinu", kazao je Nikšić te najavio kako će postupiti po ranijem zaključku entitetskog parlamenta i poduzeti sankcije i predložiti razrješenje ministara koji, po njegovim tvrdnjama, blokiraju rad vlade.

Svi dosadašnji pokušaji SDP-a da smijeni ministre iz SDA, HSP i NSRzB i njihova mjesta osigura za kandidate HDZ BiH i HDZ 1990. ostali su bez uspjeha jer je to moguće jedino uz suglasnost predsjednika FBiH Živka Budimira.

On je najavio kako neće supotpisati niti jednu odluku o razrješenju ministara bez širokih političkih konzultacija o tome kako bi trebala izgledati nova vlast u FBiH. (Hina)