Političari u RS moraju shvatiti da je obrana hrvatskih interesa ujedno i obrana Republike Srpske

Kesić je upozorio da bi pozicija RS bila mnogo slabija nego što je sada ako SDP i njihovi saveznici uspiju dobiti puni kredibilitet vlasti, koju su na sumnjiv način formirali u Federaciji.

"(Lideru SDP-a Zlatku) Lagumdžiji interes je da animira Washington da se uključi u borbu, za koju bih rekao da je zadnja u kojoj postoji neka mogućnost da Sarajevo dominira u BiH'', rekao je Kesić za "Glas Srpske".

On je naglasio da je jedinstven stav međunarodne zajednice ključan da bi se organiziralo nešto poput "Daytona dva", a da u sadašnjoj situaciji ne postoji jedinstveno mišljenje.

Kesić je dodao da je veoma zanimljivo da je Lagumdžija bio veoma umjeren u javnim nastupima kada je riječ o RS, što je čak i iznenađujuće, što je njegova strategija da pokaže da ne namjerava ulaziti u sukob s RS i Miloradom Dodikom.

''Ako uspije da uvjeriti glavne činovnike američke administracije da njegova stranka ima pravo odlučivati o pitanjima koje su od ključnog značaja za opstanak hrvatskog naroda u FBiH, onda će mu veoma lako poći za rukom da ih isto tako uvjeri da je legitimni predstavnik da odlučuje i o budućnosti Srba ne samo u FBiH nego i u RS. Mislim da je to velika opasnost i zbog toga je pitanje pozicije Hrvata od velikog značaja i za RS'', rekao je Kesić.

Komentirajući restriktivne mjere koje je usvojila EU, a odnose se na političare u BiH, Kesić je rekao da je važno da političari RS, kada je riječ o ključnim i vitalnim interesima, budu odlučni da ne popuste ni pod tom prijetnjom u obrani legitimnih pozicija RS.

"Od samog početka mora se ući u spor i u sukob s EU, jer ako se dopusti da se ovakva vrsta uvjetovanja i sankcija koriste u političkom kontekstu onda možemo računati da će sankcije, koje su općenito veoma čudno sastavljene, biti kao neki alat pomoću kojeg će budući specijalni predstavnik EU imati potpuno novu vrstu bonskih ovlašćenja'', rekao je Kesić.

( Srna)