Policija pretresa KPZ: Traže drogu i oružje

Policija pretresa KPZ: Traže drogu i oružje

U prostorijama Kaznenopopravnog zavoda (KPZ) Sarajevo u tijeku je generalni pretres svih prostorija, kako prostorija koje koristi Uprava, tako i zatvoreničkih soba.

U pretresu sudjeluju zavodski policajci i pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo sa službenim psima. Ukupno 40 policajaca u potrazi su za drogom, mobitelima i drugim zabranjenim predmetima.

Do sada u pretresu koji je počeo u jutarnjim satima nije ništa pronađeno.

Faruk Zupčević, direktor KPZ-a Sarajevo, za "Avaz" je potvrdio da se pretres vrši u sklopu akcijskog plana antikorupcijskih aktivnosti s ciljem anuliranja svih primarnih faktora koji mogu utjecati na formiranje korupcije. Akcijski plan rada i postupanja načinio je KPZ Sarajevo, a odobrio je Mato Jozić, federalni ministar pravde.

- Kaznenopopravni zavod Sarajevo nabavio je vrlo sofisticiranu opremu za pronalazak narkotičkih i drugih sredstava koja nisu dozvoljena. Inače, tjedno se vrši pretres, a ovo je generalni pretres svih prostorija, pa i mog kabineta. Osim ovog, uradili smo i objekt na Igmanu - kazao nam je Zupčević.

Prema njegovim riječima, nova uprava do sada je uradila 50 pretresa, dok je ranija za 15 godina uradila samo tri generalna pretresa.

Zbog takvog rada bivših uprava, smatra Zupčević, došlo je do slučaja bijega Amela Sejfovića.