Policija FBiH tvrdi da je Jerko Lijanović formirao grupu za organizirani kriminal

...nalazi se i federalni dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

''Mi smo na ovom slučaju radili duže vrijeme. Preko godinu dana su provođene te aktivnosti naših istražitelja na terenu. Predmet je otišao Kantonalnom tužiteljstvu Sarajevo. Oni će procijeniti ukoliko ima elemenata za otvaranje tužiteljske istrage. Oni će donijeti naredbu, i to dalje ide u skladu sa Zakonom određenom procedurom. Sada je na Kantonalnom tužiteljstvu, oni će raditi svoj posao'', kazao je Lukač za AA.

Postupajući po nalogu Federalnog tužiteljstva, istražitelji Federalne uprave policije su utvrdili da postoje osnovi sumnje da je prvoprijavljeni, a riječ je o Jerki Ivankoviću Lijanoviću formirao grupu za organizirani kriminal u smislu, u koju je pristupilo 56 osoba sa područja Federacije BiH, s ciljem vršenja kaznenih djela, a radi stjecanja protupravne imovinske koristi.

''Time je oštećen proračun Federacije BiH u iznosu 2.999.200,00 KM. Ova grupa je na nezakonit način, podmićivanjem birača i korištenjem teške imovinske situacije, izvršila utjecaj na odlučivanje birača na Općim izborima 2010. godine. Prvoprijavljeni je, nakon formiranja vlasti na nivou FBiH, koristeći se svojom pozicijom u vlasti, pristupio izmjenama podzakonskih akata na osnovu kojih je došlo do preraspodjele novčanih sredstava u proračunu, te time stvorio uvjete da se određena novčana sredstva u okviru poticaja u poljoprivredi mogu bez posebne kontrole dodijeliti većem broju osoba'', navodi se u izvještaju FUP-a.

Nadalje, istaknuto je da je prvoprijavljeni potpisao veći broj rješenja o dodjeli jednokratne novčane pomoći na osnovu zahtjeva koji nisu ispunjavali opće i posebne uvjete iz Pravilnika o uvjetima i načinima ostvarenja novčanih podrški.

''Zahtjevi po osnovu kojih su donijeta rješenja su formalno obrađeni od članova organizirane grupe, od drugoprijavljenog do četvrtoprijavljenog, kao članova Komisije. Ostali prijavljeni su, kao članovi organizirane grupe, svaki na svom području, pronalazili potencijalne glasače, ciljajući socijalno interesante grupacije, kojima su obećavali novac i davali upute o načinu glasovanja, a potom vršili podjelu novca'', konstatirano je u priopćenju FUP-a.