Polaganjem vijenaca pred Vječnom vatrom obilježen Dan nezavisnosti BiH

Vijence su položila brojna izaslanstva , među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, te predstavnici sarajevskih općina, nevladinih organizacija, boračkih udruženja i antifašista.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u izjavi predstavnicima medija naglasio je da BiH nije postala država niti 1992., niti 1995. godine, već je znatno prije bila ozbiljna država još u tadašnjim povijesnim okolnostima.

"Drugo je što smo imali nesreću da ovu zemlju uvijek okupiraju neke strane sile te da ona gubi u tim okupacijama elemente svoje državnosti na kraći ili duži period. Ali, BiH je opstala kao država. Na nama je samo da budemo razumni i logični te da od BiH pravimo državu kakva je svaka normalna država sa svim elementima", kazao je on.

Komentirajući činjenicu da se Dan nezavisnosti BiH ne obilježava u svim dijelovima zemlje, Komšić uzrok toga vidi u postojanju politika koje to ne žele i nastoje ovaj i slične datume opstruirati, što im omogućava i trenutni ustavni sustav.

"Tu nema elementarne logike. Kažete da poštujete i priznajete državu u kojoj živite, a ne slavite i ne obilježavate njen Dan nezavisnosti. Znamo i razloge i uzroke zašto je to tako. Opet je u pitanju ta nesretna politika koja jednostavno neće ovu zemlju da postavi na normalan način kao sve ostale zemlje. Očigledno je da će trebati puno više vremena da te stvari dođu u normalu", zaključio je on.

Za gradonačelnika Aliju Behmena mjesto polaganja vijenaca je simbolično, jer je to mjesto kada je 6. travanj BiH, kao i cijela Jugoslavija, slavila kao dan oslobođenja od fašizma, kada su partizani preko Vratničke kapije prvi put ušli u Sarajevo. Podsjetio je da je BiH tada i stekla nezavisnost, koja je potvrđena referendumom 1992. godine, a obranjena ratom od 1992. do 1995. godine.

Čestitke svim građanima povodom današnjeg praznika uputio je i ministar odbrane BiH Selmo Cikotić, istaknuvši da je svjestan činjenice da živimo u kompleksnom vremenu kada o mnogim vrijednostima nije postignut konsenzus.

Cvijeće će tijekom dana biti položeno i na mezarju Kovači, spomen- obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, spomen-parku Vraca, groblju "Lav", te spomen-obilježju na Trgu ZAVNOBiH-a.

(Fena)