Pokrenite razgovore o preustroju Travnika, ono što je Mostar u Hercegovini, to je Travnik u središnjoj Bosni

Mostar, Hum, brkanovo brdo, Vijeće ministara, BIH, Mostar, ustavni sud, Mostar, kaos, Mostar, kredit, vraćanje, Travnik, Mostar, Tomislav Rajić, Zvonko Milas, posjet, Hercegovina, vremenska prognoza, Mostar
U pismu se navodi kako se s posebnom pozornošću prate sve aktivnosti Ureda Visokog predstavnika Valentina Inzka po pitanju usuglašavanja Statuta grada Mostara s presudom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

"Prošli su svi rokovi do kada je trebalo provesti navedenu presudu. Međutim očito da sami Mostarci nisu u stanju provesti odluku najviše sudske instance u našoj državi. Zbog toga, kao što je poznato, jedino u gradu Mostaru nisu ni održani posljednji lokalni izbori koji su održani u svim drugim općinama i gradovima u Bosni i Hercegovini. Stoga je Vaš angažman na prevazilaženju navedene situacije u Mostaru svakako hvale vrijedan. Pretpostavljam da ste konačno shvatili da se u ovoj našoj državi, na žalost, bez direktnog Vašeg uplitanja i pomoći neke stvari nikako ne mogu riješiti ili kao što je to slučaj kod nas u Travniku, niti pokrenuti s mrtve točke. Mislim da nema potrebe da naglašavam pitanje ustrojstva Travnika, jer sam Vas osobno, a i Vaše prethodnike više puta prozivao da niste činili ama baš ništa kako bi pomogli da Travnik bude ustrojen na istim načelima kao i Mostar", stoji na početku pisma.

"U najkraćem to su načela maksimalnih i minimalnih nacionalnih kvota zastupljenosti u našem općinskom vijeću kada su u pitanju konstitutivni narodi, ali i ostali. To je također i načelo nemogućnosti nacionalnog preglasavanja, odnosno niti jedan konstitutivan narod u općinskom vijeću ne može imati natpolovičnu većinu vijećnika. Ovaj put Vas ne prozivam za nečinjenje u tom smjeru, već Vam upućujem apel za pomoć. Molim Vas, Ekselencijo, da pokušate organizirati jedan sastanak u Travniku, nas Travničana: Bošnjaka, Hrvata i Srba, odnosno predstavnika ova tri konstituivna naroda. Za početak predlažem da to budu predstavnici političkih stranaka koje participiraju u općinskom vijeću Travnika ili Vi mislite da tom sastanku treba da nazoče i neki drugi predstavnici, pozovite koga želite. Usuđujem se u ime Hrvata Travnika obećati, rado ćemo se odazvati na svaki sastanak koji po ovom pitanju sazovete. To Vas molim iz razloga što nikada do sada, relevantni predstavnici jednog, drugog i trećeg naroda, nismo uspjeli razgovarati o ustrojstvu Travnika", navodi se dalje u pismu predsjednika općinskog odbora HSS-NHI-a Travnik, Tomislava Rajića, upućenog Visokom predstavniku Valentinu Inzku.

U pismu se navodi kako predstavnici hrvatskog naroda nemaju sugovornika na drugoj strani koji bi htio uopće i razgovarati na ovu temu o ustrojstvu Travnika te da se jedino uz pomoć i iskrenu namjeru Visokog predstavnika Valentina Inzka, može konačno pokrenuti razgovore o pitanju ustrojstva Travnika.

"Nema potrebe da Vam ponovno napominjem važnost Travnika kao županijskog pa i regionalnog centra. Samo ću ponoviti da ono što je Mostar u Hercegovini to je Travnik u središnjoj Bosni. Pomozite nam da ne budu različita administrativna rješenja za ova dva regionalna središta. Kako god u Mostaru nema dogovora o provedbi presude Ustavnog suda BiH, tako još više u Travniku ne možemo niti početi razgovore o ustrojstvu. Mostar je pri kraju rješenja. Travnik nije još ni blizu toga, pa Vas molimo, omogućite svojim angažmanom da se konačno i u Travniku krene s rješenjem njegova ustavom predviđena ustroja. Bez Vaše pomoći ne možemo niti razgovarati na ovu temu. Još jednom, Eskelencijo, molim Vas omogućite nam bar razgovor na ovu temu. Nije valjda previše", navodi se u pismu Visokom predstavniku Valentinu Inzku, kojega potpisuje predsjednik općinskog odbora HSS-NHI -a Travnik, Tomislav Rajić.