Pokradeno tri milijarde KM donacija

Iako su nailazili na brojne opstrukcije u radu, članovi povjerenstva su ipak, kako su kazali, uradili značajan posao.

- Uspjeli smo pronaći sakriveni izvještaj o radu federalnog povjerenstva koje je utvrdila da je pokradeno negdje blizu tri milijarde maraka. Skrenuli smo pažnju javnosti, po našem mišljenju, na nepravilnosti, odnosno kriminal koji se dogodio u „Merhametu". Sve što smo imali dali smo SIPA-i i Tužiteljstvu i očekujemo od njih da nastave dalje raditi svoj posao, rekao je novinarima predsjedavajući Povjerenstva Sefer Halilović.

Istražno povjerenstvo je za sedam mjeseci poslala 4.000 zahtjeva za dostavljanje podataka o donacijama, a dobila je 1.370 odgovora, što je oko 30 posto.

- Očekujemo od budućeg Parlamenta BiH da ovaj posao završi, s obzirom na to da za sedam mjeseci mi nismo mogli završiti, rekao je Halilović.

Član Povjerenstva Slavko Jovičić je istaknuo da neće prestati rad ovog povjerenstva „iz razloga što smo sad tek počeli odmotavati jedno klupko kojem ne vidim kraja".

- Uradilo smo ono što smo mogli, jer zastupnici nisu ni istražni organi, ni policija da privode lopove. Zato ćemo u sljedećem mandatu natjerati naše institucije da se počnu baviti svojim poslom, a to su Tužiteljstvo, SIPA, Obavještajno-sigurnosna agencija i da građani osjete rad tih institucija - da se lopovi izvedu pred sud, da se osude što su krali i da im se oduzme imovina, kazao je Jovičić.

Član povjerenstva Adem Huskić je rekao da su predstavnici domaćih organa vlasti, odnosno domaće institucije, najkorektnije uradili posao i dostavili podatke.

- Mislim da je nevladin sektor dobio puno više sredstava nego što je prikazano. Ono što me najviše razočaralo jeste da nismo imali odgovarajuću podršku od predstavnika međunarodnih organizacija i država koje su upućivale donacije. Od njih sam očekivao da ćemo dobiti sto posto podatke, a od njih nismo dobili faktički ništa, kazao je Huskić.

Član povjerenstva Mirko Okolić je kazao da ne zna koliko je donacija 'ušlo' u BiH, „niti bilo tko u BiH može to sa sigurnošću reći".

- Teško je reći koliko je donacija ušlo, odnosno u kom iznosu, u BiH. Ali se može reći približno da se barata s ciframa od 10 do 20 milijardi dolara. Možete to usporediti s ovim izvještajem koji je povjerenstvo napravilo gdje je potvrđeno da je ušlo u BiH preko sedam milijardi maraka, kazao je Okolić.

Zajednička ocjena članova Istražnog povjerenstva je da i u sljedećem sazivu Parlamenta BiH treba formirati istražno povjerenstvo koje bi nastavila rad, ali i da joj treba dati veće ovlasti.
Fena