Pojačane kontrole pekara i slastičara u BiH

Pojačane kontrole pekara i slastičara u BiH
Dženat Dreković/Pekara Maison Coco

Inspektori Uprave za indirektno oporezivanje započet će 18. veljače 2020. godine pojačane kontrole aktivnosti obveznika koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva i kolača, te ostalih srodnih proizvoda.

Proizvodnja pekarskih proizvoda je djelatnost koja obuhvaća proizvodnju kruha, svježih i trajnih peciva, slastičarskih proizvoda, keksa i ostalih pekarskih proizvoda.

Djelatnost pekarske proizvodnje ima svoje specifičnosti, a Uprava za indirektno oporezivanje je prepoznala pojavu stalnog širenja i rasprostranjenosti ove djelatnosti, čime se povećava i mogućnost neevidentiranja obračuna proizvodnje što sve dovodi i do neprikazivanja stvarne realizacije.

Shodno tome, obavještavamo porezne obveznike, koji imaju prijavljenu šifru djelatnosti:

  1. 10.71 – proizvodnja kruha, svježih peciva i kolača i
  2. 10.89 – proizvodnja ostalih prehrambenih proizvoda,

da će kontrolne organizacijske jedinice Uprave za indirektno oporezivanje provest pojačane kontrolne aktivnosti obveznika na cijelom području Bosne i Hercegovine.

Kontrolne aktivnosti će započet s danom 18.02.2020. godine i provodit će se s većim ili manjim intenzitetom do kraja 4 mjeseca 2020. godine.

Kako bi porezni obveznici izbjegli naknadno utvrđivanje poreznih obaveza, a samim tim i dobivanje prekršajnih naloga i kazni, pozivamo iste da još jednom pregledaju svoje knjigovodstvene evidencije.

Ako uoče eventualne greške ili neevidentiranu proizvodnju i promet, trebaju UIO dostaviti izmijenjene PDV prijave, prije dolaska poreznih inspektora, navodi se u priopćenju.