Podrška štrajku upozorenja najavljenom za 18.12.2015. u svim odgojno-obrazovnim ustanovama u FBiH

sindikat, štrajk, sindikat, štrajk, prosvjeta, radio herceg bosna, štrajk, štrajk prosvjetara, ŽZH, škola, štrajk, škole, Dječji vrtići, štrajk, sindikat, prosvjedi sindikata, potpora, štrajk, ŽZH
...u obrazovanju, bilo da se radi o plaćama uposlenika ili uvjetima rada u odgojno-obrazovnim ustanovama diljem Federacije, a i cijele zemlje.

U ovoj zemlji apsurda možda je najveći apsurd upravo način na koji se vlast, počevši od državnih institucija pa sve do onih općinskih, odnosi prema obrazovanju, očito ga doživljavajući isključivo kao proračunski teret, a prosvjetari i odgajatelji se tretiraju kao državni neprijatelji kada upute zahtjeve za uspostavljanje reda u oblasti svoga djelovanja.

Već postojeći kolektivni ugovori se u pravilu ne poštuju, a time ni zakon. Kada upozoravamo na to i tražimo svoja zakonska prava, optužuje nas se za ugrožavanje opstanka županija (najčešće spominjana riječ u pregovorima je bankrot!), kao da su prosvjetari krivi za nesposobnost vlada koje se godinama rotiraju i ne uspijevaju napraviti pomak nabolje. Zapravo, jedino u čemu su uspješni jest gomilanje i multipliciranje dugova koje, evo opet apsurda, nastoje riješiti dizanjem kredita na teret proračunskih korisnika. O smanjenju plaća zastupnika po silnim skupštinama, dodataka i naknada za rad u kojekakvim odborima i agencijama, uopće se ne razmišlja, dok je radnik, onaj istinski stup društva, i dalje kost koju se neumorno glođe!

Bio on dobar ili ne, novi Zakon o radu je izglasan i sindikati uposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama će neumorno tražiti da se poštuje! Nećemo pristati na kolektivne ugovore koji umanjuju naša zakonska prava, a spremni smo na borbu, makar ona uključila i najradikalnije mjere. Također apeliramo na poslodavce (mahom županijske vlade) da se ne kriju iza prava djece i mladih jer upravo oni krše njihova prava. Neka gospoda izvole doći u vrtiće, osnovne i srednje škole, na fakultete pa neka vide u kakvim se uvjetima tamo radi. Djetetu koje na nastavi sjedi u bundici jer se štedi na grijanju tako su ugrožena prava, a ne štrajkom njegovog učitelja!

Nažalost, Zapadnohercegovačka županija nije izuzetak u ovom sivilu i zato Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ svojim kolegama u Federaciji upućuje snažnu podršku povodom ovog štrajka upozorenja, kao i u svim budućim aktivnostima koje će dovesti do reguliranja zakonom predviđenih radničkih prava.

Kolege, s vama smo!

Nezavisni sindikat uposlenih u srednjim školama ZHŽ