Podnesena kaznena prijava protiv bivšeg premijera Nermina Nikšića

Nermin Nikšić, zatvorska kazna, Nermin Nikšić, Nermin Nikšić, Željko Kordić, Aluminij Mostar, Nermin Nikšić, proračun, rebalans proračuna, mirovine, Nermin Nikšić, zgrada vlade, SDP BIH, nermin nikišić,  federalno ministarstvo , vlada Federacije BiH
Ovo federalno ministarstvo je zaduženo da kompletnu dokumentaciju o IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju, sa usvojenom informacijom i izvještajem o počinjenju kaznenog djela, dostavi na postupanje nadležnom tužiteljstvu.
Zaduženo je i da, u suradnji s Federalnim ministarstvom financija, sagleda mogućnost realizacije Ugovora o reguliranju statusa i uvezivanju staža zaposlenika IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju u postupku prodaje imovine stečajnog dužnika, s obzirom da je Ugovor na snazi i proizvodi posljedice po proračun Federacije BiH.
U informaciji je, uz ostalo, a na osnovu dopisa Federalnog pravobraniteljstva, navedeno da postoji opravdana i osnovana sumnja da je preuzimanjem duga koji Vlada nije obavezna platiti, naročito za subjekt koji je u postupku stečaja, nanesena velika šteta federalnom proračunu. To ima elemente krivične odgovornosti, a svakako može imati nemjerljive posljedice po proračun FBiH, jer Federalna vlada nema zakonskih obaveza prema radnicima u stečaju.
S tim u vezi, kako je navedeno u informaciji, nadležnom tužiteljstvu će biti dostavljen izvještaj o počinjenom kaznenom djelu protiv bivšeg premijera Federacije Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića i N.N. osobe uposlenika Vlade Federacije BiH, nadležnih za predmetni resor, a zbog postojanja osnovane sumnje da je osobno u svojstvu premijera Federacije BiH, i s N.N. osobama u vezi, sukladno njihovoj nadležnosti, inicirao i izvršio radnje koje imaju obilježja kaznenog djela, odnosno udruživanje u organizirani kriminal i korupciju, samovlasti, zloupotrebe službenog položaja i ovlasti, zloupotrebe ovlasti u službenom poslovanju, prijevare, krivotvorenja isprava, nesavjesnog rada u službi, na koji način je oštetio proračun Federacije BiH za oko 43.000.000 KM.
U međuvremenu, budući da je Ugovor i dalje na snazi, Vlada FBiH je obavezna ispunjavati njegove odredbe i zbrinjavati radnike IP Krivaja d.o.o. Zavidovići - u stečaju, za šta će pokušati iznaći rješenje.