Podignuta optužnica za teroristički napad na Veleposlanstvo SAD-a u Sarajevu

HDZ BiH, hrvati bih, sud, Mostar, ratni zločin, ratni zločin, crna kronika, Oliver Knezović, neredi Široki Brijeg, Horde zla, Dražen Mikulić, ratni zločin, crna kronika, Vjekoslav Galić, Živko Budimir, Željko Asić, Zulfikar, ratni zločin, Trusina, Mile Vidović, crna kronika, Ranko Trivunović, ratni zločin, crna kronika, Trusina, vehabije, veleposlanstvo, Mevlid Jašarević, Amila Sabljić, Enes Muslić, ivan zelenika, sud bih, pritvor, uskok, ofsajd, sud, crna kronika, crna kronika, droga
Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1.Jašarević Mevlida, rođenog 20.12.1988. godine u Novom Pazaru, Srbija, državljanin R Srbije, nalazi se u pritvoru,
2. Fojnica Emraha, rođenog 16.06.1991. godine u Zenici, nastanjen u Gornjoj Maoči, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru,
3. Ahmetspahić Muniba, rođenog 20.06.1990. godine u Zenici, državljanin BiH, nalazi se u pritvoru.

Optuženi se terete da su postali pripadnici organizirane teorističke grupe, koja je organizirana u okviru tzv. Vehabijske zajednice u Gornjoj Maoči, s ciljem da svojim djelovanjem prema institucijama i organima vlasti u BiH, te institucijama i organima vlasti drugih država koje imaju diplomatska predstavništva u BiH, izraze nezadovoljstvo položajem njihove zajednice i sličnih zajednica u zemlji, Europi i svijetu, te nasilnim putem i terorističkim aktivnostima utječu na promjenu položaja navedenih zajednica.

Izvršenje navedenih aktivnosti je planirano iznuđivanjem ustupaka od organa vlasti, zahtjevanjem da NATO snage napuste Afganistan, prijetnjama građanima SAD i Njemačke te zastrašivanjem stanovništva i destabiliziranjem osnovnih političkih i ustavnih struktura vlasti, kao i pripremanjem i vršenjem radnji koje imaju obilježja krivičnih djela propisanih Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Optuženi se terete da su kao pripadnici organizovane terorističke grupe tijekom 2011. godine odlučili da zajedničkim djelovanjem, radi postizanja opisanih ciljeva, napadom na zgradu veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, izvrše teroristički čin u smislu članka 201. KZBiH.

Optuženi su sa njima poznatim osobama, izvršili pripremne radnje za ovaj teroristički čin, izvršili nabavku oružja i vojne opreme, uključujući i snajpersko naoružanje, te su isplanirali izvršenje terorističkog akta, međusobno raspodijelivši aktivnosti vezane za izvršenje terorističkog napada, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Fena