Podignuta optužnica za kupovinu glasova Lijanovićevim kandidatima

izbori, narod, stranci, BIH, optužnica, Lijanovići, glasovi, prevara, HDZ RH, SDP BIH, izbori, hrvatski član predsjedništva, Hrvati u BIH, izbori, BIH, lokalni izbori u Hrvatskoj, izbori, prijevremeni izbori , Makedonija
ptužnica je podignuta protiv Dragoljuba Milovića zvanog „Dragan" i „Šurda", rođenog 19. veljače 1971.godine u Goraždu, nastanjen u Goraždu, Dragana Šekarića zvanog „Pive", rođenog 4. studenog 1969. godine u Goraždu, nastanjen u Sarajevu, u tijeku je drugi postupak pred Sudom BiH, Branka Pereula, rođenog 16. studenog 1973. godine u Foči, nastanjen u Beogradu i Goraždu.

Optuženi se terete da su tijekom ljeta 2010. godine, po prethodnom dogovoru, a u vezi s općim izborima raspisanim za listopad 2010. godine, u namjeri da na prevaran način osiguraju potreban broj glasova Daliborki Milović, supruzi optuženog Dragoljuba Milovića i Branku Pereulau za mjesto delegata u Kantonalno skupštini Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kao kandidata stranke NS Radom za boljitak (NS RZB), počinili kazneno djelo prevare pri glasanju.

Kako stoji u priopćenju Tužiteljstva , terete se da su na prevaran način, pod izgovorom da vrše popis birača, da sačinjavaju popis osoba koje će biti angažirane kao promatrači, ili da daju mogućnost glasovanja prije izbora u zamjenu za novčane iznose od 20-30 KM, od većeg broja građana s područja Goražda, uzeli osobne podatke, te ih na prevaran način mimo njihovog znanja, prijavili za glasovanje putem pošte, s adresa u R Srbiji i R Crnoj Gori, nakon čega su dostavili Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP), glasove navedenih osoba putem pošte, te na taj način prouzrokovali izbor Daliborke Milović u kao izaslanika NS RZB, u Skupštinu BPK-u u Goraždu.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo prevare pri glasovanju iz člana 152. KZ BiH a u vezi s članom 29. KZ BiH.

Optužnica je s obimnim dokaznim materijalom i prijedlogom za saslušanje 20 svjedoka optužbe, proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.