Počinju provjere sumnjivih bogataša u FBiH

porez, inspekcija, Čitluk, Međugorje, blokada, javna poduzeća, inspekcija, porez, Hercegovina, Midhat Arifović, Porezna uprava, Porezna uprava, inspektori, uskok, utaja poreza, inspekcija, federalna inspekcija, Sportska inspekcija, Porezna uprava, Porezna uprava, porezni obveznici, porezni dug, Međugorje, porez, inspektori, inspekcija, Porezna uprava, inspektori, inspekcija, zapečaćeni objekti, Zakona o fiskalizaciji, Porezna uprava FBiH, Porezna uprava FBiH, rad na crno
Ariva/Ilustracija
Ističući da neki građani imaju vrijednu imovinu, a nisu zaposleni, Arifović navodi da u tim slučajevima trebaju biti primijenjene integrirane istrage.

Arifović je rekao za "Dnevni avaz" da tužiteljstva vrlo često traže podatke od Porezne uprave za određene osobe koje se bave kriminalnim aktivnostima, pranjem novca, dilanjem narkotika, trgovinom ljudima i korupcijom.

"Netko od korumpiranog novca može kupiti kuću, vikendicu, 10 poslovnih prostora, a mi nemamo mogućnost da vidimo porijeklo tog novca, da li je to kredit, da li je novac posuđen ili pak potiče od nezakonitih aktivnosti", kaže Arifović.

Prema njegovim riječima, česti su i slučajevi gdje vlasnik ima službeno prikazan biznis sa malim prometom, ali posjeduje ogromnu imovinu.

"Moramo obratiti više pozornosti na građane koji ne prijavljuju imovine, ne plaćaju poreze. Plan je da se kod sumnjivih poreznih obveznika intenzivnije u isto vrijeme radi i na kontrolama, ali i istragama u što trebaju biti uključene i druge agencije za provođenje zakona", istakao je Arifović.

Srna