Počinje utrka projektanata za autocestu

Federacija BiH za petnaestak dana raspisat će natječaj za izradu glavnog projekta za brzu cestu od ušća Lašve u Bosnu do Travnika, u duljini od 25 kilometara, uskoro se očekuje i raspisivanje natječaja za izradu idejnog projekta dionice Jadransko-jonske ceste kroz Hercegovinu u duljini od stotinjak kilometara.

Za mjesec dana očekuje se i raspisivanje natječaja za izradu glavng projekta za autocestu na koridoru 5C od Tarčina, preko Jablanice, do Konjica, ukupne duljine 35 kilometara te dionicu od Orašja do Brčkog dugu 20 kilometara.

Sredstva su osigurana i za izradu idejnog projekta dionice Jadransko-jonske ceste kroz Hercegovinu u duljini od stotinjak kilometara.


Vlada Federacije BiH pripremila je 122 milijuna KM za ove svrhe. Najveći dio, oko 70 milijuna Km trebao bi biti utrošen za eksproprijaciju zemljišta na dionicama autoceste koridora 5C Kakanj - Drivuša, Vlakovo - Lepenica, Lepenica - Tarčin, Svilaj - Odžak, Zvirovići - Bijača, Drivuša - Kolpče i na sarajevskoj zaobilaznici.

Ostatak novca bit će korišten za plaćanje PDV-a, regulaciju rijeke Bosne, uvođenje zatvorenog sustava naplate, izradu ostalih objekata vezanih uz autocestu, njeno održavanje.

Nakon izrade svih predviđenih projekata, na koridoru 5C ostat će još oko 80 neprojektiranih kilometara i to na dionici od Doboja do Zenice duljine 60 kilometara i najzahtjevnijoj dionici cijele autoceste na koridoru 5C preko Prenja od Jablanice do Bijelog Polja sjeverno od Mostara duljine 20 kilometara piše Poslovni portal ba.