Počinje drakonsko kažnjavanje za izbjegavanje fiskalizacije

fiskalizacija, fiskalizacija, fiskalizacija, Midhat Arifović, fiskalizacija, Porezna uprava, fiskalizacija, Željko Konta, fiskalizacija, fiskalizacija, Zakona o fiskalizaciji, Republika Srpska, obrtnici, gospodarstvo
Porezna uprava Federacije BiH podsjeća obveznike fiskalizacije prve skupine u koju spadaju: hoteli, restorani, barovi, kantine, katering, trgovine na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim preparatima, kao i trgovine na malo motornim gorivima, da je rok za fiskalizaciju istekao 31. 1. 2011. do kojeg su bili dužni staviti fiskalni uređaj u funkciju evidentiranja prometa.

Porezna uprava Federacije BiH, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Federalno ministarstvo financija izvršit će putem provjerenstva nadzor nad provedbom Zakona o fiskalnim sustavima kao i kontrolu instaliranih fiskalnih sustava. Nakon spomenutog datuma stekli su se uvjeti za kontrolu obveznika fiskalizacije prve skupine: jesu li su nabavili fiskalni uređaj, evidentiraju li promet putem fiskalnog uređaja i izdaju li fiskalne račune.

Poreza uprava upozorava, prenosi Poslovni portal.ba, kako su se stekli i uvjeti za izricanje novčanih kazni, koje su prilično visoke i kreću se od 2.500 KM do 20.000 KM za prekršaje ako obveznik ne evidentira svaki pojedinačni promet preko fiskalnog uređaja i prijenos podataka preko terminala do servera Porezne uprave, klijentu ne izda fiskalni račun otiskan na fiskalnom uređaju preko kojeg je evidentiran promet, bez obzira zahtijeva li to klijent, u slučaju postojanja bar jednog ispravnog fiskalnog uređaja na prodajnom mjestu; otpočne obavljanje djelatnosti prometa robe, odnosno pružanja usluga prije nabave fiskalnog sustava i fiskalizacije fiskalnog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i instaliranja na prodajnom mjestu; ili prije fiskalizacije fisklanog uređaja, njegova povezivanja s terminalom i nadređenim računarom sa softverskom aplikacijom i instaliranja na prodajnom mjestu; nabavi fiskalni sustav za koje nije izdato odobrenje i ako ne zaključi ugovor sa ovlaštenim servisom o servisiranju i tehničkoj podršci za korištenje nabavljenog fiskalnog sustava.

Za navedene prekršaje kažnjava se i odgovorna osoba u pravnoj osobi u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM, a poduzetnik u iznosu od 3.000 KM do 10.000 KM.

Obveznici fiskalizacije druge skupine u koju spadaju trgovine na veliko i malo, održavanje i popravka motornih vozila, iznajmljivanje predmeta za ličnu upotrebu i domaćinstvo, fotografske usluge, pranje i kemijsko čišćenje tekstilnih i krznenih predmeta, frizerski i drugi tretmani za uljepšavanje, tretmani za poboljšavanje fizičkog stanja i raspoloženja i ostale nenavedena djelatnosti dužni su se fiskalizirati do 15. 7. 2011.

Iz Porezne uprave skreću pozornost ovoj skupini obveznika da na vrijeme poduzmu aktivnosti i radnje u vezi s nabavom fiskalnih sustava i stavljanjem u funkciju evidentiranja prometa. Također, upozoravaju obveznike fiskalizacije da prilikom kupovine fiskalnih uređaja ne pristaju na bilo kakve nagodbe s distributerima, servisima ili serviserima oko uvjeta kupovine i ostalih radnji koje su dužni izvršiti u propisanim rokovima i po propisanom redoslijedu radnji u skladu sa zakonom.

Porezna uprava je također izdala priopćenje kojim se obavještavaju kupci da prilikom kupovine traže od prodavača fiskalni račun i da ga sačuvaju u krugu od 20 metara. U suprotnom, za sve kupce koji prilikom kontrole ne pokažu fiskalni račun, propisana je novčana kazna u iznosu od 50 KM, u skladu sa Zakona o fiskalnim sustavima.