FOTO/VIDEO  Početak kampanje u BiH 'Šutnja nije zlato'

nasilje nad ženama
Udruženje "Žene ženama" javnosti će predstaviti početak kampanje "Šutnja nije zlato" koja se provodi s 10 partnerskih organizacija širom BiH, uz podršku USAID-a.

- Kampanjom se žele motivisati žrtve da prijave nasilje, kao jedini način prevencije nasilja. Šutnja žrtve je najveće oružje nasilnika - poručuju organizatori kampanje Udruženje "Žene ženama".

Ujedno, javnim isticanjem problema, tim projektom se upućuje i direktan poziv vlastima da izmjene kaznene zakone u BiH, pooštre kazne za počinitelje nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom, te usklade kazneno zakonodavstvo s potpisanim konvencijama Vijeća Europe u UN-a.

Projekat podizanja svijesti kod građana i vlasti u svrhu prevencije nasilja i seksualnog nasilja nad ženama i djecom u BiH, trajaće 16 dana, do 10. prosinca - Međunarodnog dana ljudskih prava.

S noći 25/26. studenog, zgrade Predsjedništva BiH, Parlamenta BiH i Vijeća ministara BiH, bit će osvijetljene narandžastim svjetlima kako bi se dodatno skrenula pažnja na taj problem.

U BiH je svaka četvrta žena žrtva nekog oblika nasilja, uključujući i seksualno. Tako 80 posto počinitelja seksualnog nasilja nad djecom su osobe koje su poznate žrtvi.

U Bosni i Hercegovini se, kao i u drugim zemljama svijeta, od 25. studenog (Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama) do 10. prosinca (Međunarodnog dana ljudskih prava) obilježava 16 dana aktivizma. Cilj tog događaj je da se istakne da svi oblici nasilja nad ženama i djecom ulaze u domen zaštite ljudskih prava.

Kampanja 16 dana aktivizma pokrenuta je 1991. godine, a prihvatio ju je UN, te vladine i nevladine organizacije širom svijeta.

Pošto su i Ustavom BiH zagarantirana ljudska prava i osnovne slobode, udruženje "Žene ženama", kao nositelj ovog projekta, planira tijekom 16 dana aktivizma provesti niz aktivnosti, kako bi se šira javnost obavijestila o ovom problemu i načinima rješavanja.