Počelo suđenje za zločine počinjene na Grbavici

Prvi svjedoci Tužiteljstav na suđenju Saši Baričaninu ispričali su da su od svibnja 1992. godine u sarajevskom naselju Grbavica bili fizički i psihički maltretirani od srpskih vojnika koji su sebe zvali "Romanijci", a koji su stanovništvu tog naselja bili poznati i kao pripadnici paravojne formacije "Beli orlovi".

- Svakodnevno su nam ulazili u stanove... Samo ulete! Traže novac, zlato, oružje... Moliš Boga da se na tome završi, da te nigdje ne vode. Tada spasa nema. Ako te odvedu, vjerovatno će te i ubiti - kazao je Hasan Gobeljić, koji je u naselju Grbavica, s majkom i bratom, živio do listopada 1992. godine.

U nastavku svjedočenja Gobeljić je ispričao kako je stanovništvo Grbavice najveći strah imalo od osobe koju su zvali Batko, pripadnika paravojne formacije "Beli orlovi".

- Svi smo ga se plašili. Nismo znali ko je, osim da je Crnogorac. On je bio strah i trepet za sve. S njim je uvijek bio još jedan vojnik, ali nikad nisam saznao kako se zove - kazao je svjedok.

Prema navodima optužnice, Saša Baričanin je u lipnju 1992. godine, sa Veselinom Vlahovićem zvanim Batko, u naselju Grbavica nečovječno postupao prema prisilno zatočenim civilima, braći Amiru i Emiru Balvanović te njihovoj majci Otiliji, držeći ih u napuštenom stanu i nanoseći im teške fizičke i psihičke povrede.

Kako se navodi u optužnici, Baričanin i Vlahović su tri civila ubili, dvije ženske osobe zatočili i silovali, a prethodno su ih sve opljačkali.

Tužiteljstvo BiH tereti Baričanina da je u više navrata silovao jednu žensku osobu, zadržavao je u stanu i omogućio još jednoj osobi da je siluje.

Tijekom unakrsnog ispitivanja, svjedok Gobeljić je kazao da je u lipnju 1992. godine čuo za ubojstvo porodice Balvanović, ali da ne može sa sigurnošću reći ko je to uradio.

- Nisam ništa vidio, ali se pričalo da je to uradio ‘Batko' sa još jednim vojnikom. Ko je bio taj vojnik, ne znam - objasnio je Gobeljić, istaknuvši da je platio da iziđe sa Grbavice.

Sa Hasanom Gobeljićem je 4. oktobra 1992. godine sa Grbavice uspjela da izađe i Jasmina Mujković, nekadašnja stanarka ovog naselja i svjedokinja Tužilaštva BiH.

Jasmina je ispričala da je čula za ubojstvo porodice Balvanović u lipnju 1992. godine, ali da osim "Batka" nije čula ni za jedno drugo ime.

- Spominjao se neki Lale, ali tih vojnika je bilo dosta. Za Batka smo svi znali i svi ga se plašili. Uvijek je išao sa još jednim vojnikom, ali ne znam ko je to bio - objasnila je Mujković.

Među stanovnicima Grbavice bila je i Hatidža Babić, koja je sa mužem protjerana iz tog naselja u rujnu 1992. godine.

- Nakon ubojstva porodice Balvanović nisam više izlazila na ulicu. Strah je to bio veliki, a život nikakav. Nismo se samo mi Bošnjaci plašili tih ‘orlova' i Srbi su bili u velikom strahu. To nisu bili naši ljudi, već neki koji su došli u Sarajevo, ko zna odakle - rekla je svjedokinja Babić.

Tijekom unakrsnog ispitivanja Babić je kazala da je čula da je "Batko" ubio članove porodice Balvanović, ali da je sa njim bio još jedan vojnik.

- Mislim da je to ova osoba kojoj se danas sudi, ali ne mogu da se sjetim kako se zove - rekla je Babić.

Naredno ročište zakazano je za 27. travnja 2011. godine kada će pred Sudom BiH iskaz dati zaštićena svjedokinja Tužilaštva S1.

Fena