Počelo suđenje petorici vehabija optuženih za terorizam

vehabije, terorizam, Ejup Ganić, terorizam, optužnice, sud

Pred posebnim odjelom suda pročitana je optužnica koja tereti Rijada Rustempašića, Abdulaha Handžića i Edisa Velića za terorizam, udruživanje radi počinjenja kaznenih djela i neovlašteni promet oružja i vojne opreme te optužene Muhameda Rustempašića i Edisa Stroila za neovlašteni promet oružja i vojne opreme i udruživanje radi počinjenja kaznenih djela.

Sud je krajem prošle godine razdvojio postupak za optuženog Edisa Stroila, koji trenutačno nije dostupan tijelima vlasti BiH. U optužnici se, između ostalog, navodi da je optuženi Rijad Rustempašić organizirao skupinu čiji su članovi postali i optuženi Abdulah Handžić, Edis Velić, Muhamed Rustempašić i Edis Stroil.

Skupina je, navodno, nabavljala i posjedovala oružje, eksploziv i različite proizvode dvojne namjene podobne za izradu improviziranih eksplozivnih naprava, video snimke obuka za rukovanje oružjem i za borbena djelovanja. Optužnica precizira da su petorica pripadnika radikalnog islamskog pokreta vehabija pripremali napad 'radi ozbiljnog zastrašivanja stanovništva i ozbiljne destabilizacije osnovnih političkih, ustavnih, gospodarstvenih i društvenih struktura BiH'.

'Ovakve ideje predstavljaju prijetnju sigurnosti BiH'

'Ovakve ideje, stavovi i planirane aktivnosti skupine predstavljaju prijetnju sigurnosti Bosne i Hercegovine na unutarnjem i međunarodnom planu', navodi se u optužnici.

Prema medijskim navodima petorica Bošnjaka namjeravali su napasti zgrade Katoličke crkve u BiH.

Tijekom veljače, pripadnici nekoliko policijskih agencija izveli su akciju u selu Gornja Maoča kod Brčkog te uhitili sedmoricu vehabija koji izražavaju nesnošljivost prema drugim vjerskim skupinama i narodima te prakticiraju radikalni islam.

(Hina)