Počast žrvtama u Dobrovoljačkoj pod policijskom pratnjom

Sarajevo

Majka vojnika Zdravka Tomovića, koji je imao 18 godina kad je ubijen iz zasjede, u koloni JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, zatražila je pravdu za žrtve zločina koji se desio prije točno 18 godina. ''Ubili su našu djecu, a ne odgovaraju za to. Tražimo pravdu za zločin koji je učinjen nad vojnicima koji su mirno napuštali Sarajevo... Moj sin je bio dobar mladić, koji nikom ne bi nažao učinio, a ubijen je mučki. Za to su krivi i (Ejup) Ganić i ostali koji bi trebalo da odgovaraju, kao što odgovaraju i Srbi“, poručila je Bogdana Tomović na skupu u Istočnom Sarajevu.

Sestra ubijenog novaka Jelena Tomović rekla je novinarima da napad u Dobrovoljačkoj ''nije bio politika, već zločin'', a da je njen brat stradao u kamionu u kojem su bili i muslimani i Srbi i Hrvati.

''Otada je prošao još cijeli jedan Zdravkov život, a niko nije odgovarao'', primijetila je ona.

U Miljevićima, u Istočnom Sarajevu, u 9 sati je oglašavanjem crkvenih zvona počelo obilježavanje zločina u Dobrovoljačkoj.

Sudionici skupa danas će prvi put, sa cvijećem i svijećama u rukama, odati počast stradalim vojnicima i na mjestu zločina, a njihov dolazak autobusima u Sarajevo osiguravat će kantonalna policija.

Policijski punktovi postavljeni su rano jutros duž trase kojom će se kolona kretati kroz Sarajevo, do nekadašnje Dobrovoljačke ulice.

Obilježavanje organizira Odbor Vlade Republike srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Tanjug izvještava kako za zločin u Dobrovoljačkoj još niko nije odgovarao te da je Vijeće za ratne zločine Višeg suda u Beogradu 29. prosinca prošle godine raspisalo međunarodne potjernice za 19 osoba iz BiH zbog napada u Sarajevu.

Do danas nisu priopćena imena svih osumnjičenih, ali zna se da su na "crvenim potjernicama" Interpola bivši članovi ratnog predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljujić, general Armije BiH Jovan Divjak, kao i vođe paravojnih formacija.

(Fena)