Pobuna Hrvata: Nećemo kupovati bošnjačke proizvode

Na taj je način hotelijer izrazio negodovanje što je HSP ušao u koaliciju s Lagumdžijinim SDP-om, Tihićevom SDA i Lijanovićevim NSRZB-om, a bez stranaka za koje je glasovalo 90 posto Hrvata.

Sat vremena prije incidenta u Kupresu pripadnici Udruge hrvatskih logoraša iz Bugojna naprosto su izgurali Jurišića i njegovu stranačku ekipu s mjesta obilježavanja 17. godišnjice razmjene 294 hrvatska zatočenika iz bugojanskog logora Stadion, poručujući mu da sa SDP-ovim kolaboracionistima nemaju što raditi.

Poziv na bojkot vlasti

Spomenuti incidenti refleksivan su odgovor na novo poništenje glasačke volje hrvatskog biračkog tijela u BiH, a hrvatske udruge branitelja, invalidi, studentske organizacije, intelektualni krugovi, pa i dva HDZ-a, kuju planove na koji način bojkotirati odluke koje donosi nezakonito formirana vlada Federacije BiH. Uz pozive na masovne ulične prosvjede, blokadu prometnica i graničnih prijelaza, braniteljske udruge i nevladine organizacije neće više na obljetnice, tribine i svečanosti zvati ni jednog dužnosnika koji je izabran u nelegalnu vladu. Kao izraz građanskog neposluha nevladine organizacije i udruge izbjegavat će kupnju proizvoda iz bošnjačkih tvornica i plaćanje TV-pretplate Federalnoj televiziji jer je smatraju medijskim servisom SDP-a.

Digli se i studenti

Iako je Ćiro Blažević srcima Hrvata u BiH donekle uspio približiti bosanskohercegovačku nogometnu reprezentaciju, koja je u subotu pobijedila Rumunjsku, većina ih je na to gledala ravnodušno. Više se govorilo o razočaravajućem izdanju Bilić boysa.

I dok HSP BiH i NSRZB optužuju dva HDZ-a da su u 20 godina hrvatski narod doveli do ponora, zajednica studentskih udruga uputila je opći poziv za bojkot njih i njihovih koalicijskih partnera. - Pozivamo sve građane Federacije BiH, prvenstveno Hrvate, da se pridruže u građanskom neposluhu prema protuustavnoj vladi Federacije BiH.

Idući tjedni pokazat će prve rezultate svehrvatskog bojkota u BiH zbog kojeg su zabrinutost izrazile i Hrvatska i Srbija, ali i neke od zemalja Europske unije.

Mjere za građanski neposluh

1. Blokada prometnica i graničnih prijelaza, masovni prosvjedi

Braniteljske udruge, invalidi i studenti planiraju idućih nekoliko dana organizirati masovne ulične prosvjede protiv nove vlasti u FBiH koja je nezakonito utemeljena bez dviju najjačih hrvatskih stranaka - HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

2. Svehrvatski bojkot proizvoda, ignoriranje suradnje

Među mjerama koje je u BiH teško realizirati spominje se i bojkot proizvoda iz tvornica koje drže Bošnjaci. Ovakva poruka bila bi kritička gesta Hrvata zbog bošnjačkog izbora hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH

3. Ignoriranje i bojkot vlasti u Federaciji BiH

Ministre u federalnoj vladi, predsjednika Federacije BiH i njegove potpredsjednike neće se više zvati ni na jedan relevantan politički, kulturni ili gospodarski događaj, čime će im se poručiti da su nepoželjni i da vlast obnašaju nezakonito

4. Poziv na neplaćanje TV pretplate Federalnoj televiziji

Uputit će se poziv na neplaćanje TV-pretplate koja se do sada plaćala na telefonskim računima. Oni radikalniji drže da Hrvate treba pozvati da u znak prosvjeda iziđu i iz bošnjačkih sportskih klubova

izvor: večernji.hr