Pljačka Elektroprivrede HZ HB je poslovna tajna

Elektroprivreda HZHB
Jedan od sklopljenih poslova sarajevske elektroprivrede vrijedan 160 miljuna KM pripao je Rudnapu i to zaisporuku struje Elektroprivredi HZ HB. Iako su obje elektroprivrede, i sarajevska i mostrska, u vlasništvu Federacije i obje javna poduzeća, nije bilo potrebe struja iz Sarajeva do Mostara trensferirati preko beogradskog posredinika. Dvije javne tvrtke mogle su međusobno potpisati izravan ugovor, piše Poslovniportal.ba.

Tim povodom Tranparency international BiH uputio je Elektroprivredi BiH zatjev da im se dostavi ugovor sklopljen s tvrtkom Vojina Lazarevića jer ugovor EP i Rudnapa o trgovini električnom energijom, treba i mora biti javan, tvrde u TI.

"Radi se o javnom poduzeću, radi se o javnim sredstvima, i javnost naprosto mora znati na koji način, u njeno ime, trguje Elektroprivreda kao javna kompanija" rekao je Srđan Blagovčanin izvršni direktor TI BiH, prenose Vijesti.ba

Nije sproveden ni test javnog interesa, kako bi se opravdala tajnost, a Transparencyju odgovor nije dostavljen u formi rješenja, te dnema mogućnosti za žalbu, Poruku iz EPBiH da ugovor traže od Rudnapa u Transparenciju smatraju smješnom.

"Mi nemamo nikakav osnov tražiti od Rudnapa te informacije obzirom kako je to privatna komapanija koja postoji na tržištu kao bilo koja druga i kao takva nije dužna da podnosi bilo kakva izvješća javnosti ove zemlja. Ali Elektroprivreda to jeste" kaže Blagovčanin.

Iz TIBiH najavljuju i moguću tužbu protiv EP zbog kršenja zakona o pristupu informacijama.

"Postoji vrlo dobar razlog. A to obično znači kako su osim Zakona o slobodi pristupa informacijama kršeni i neki drgi zakoni. Općenito je to pravilo, dakle, ukoliko nadležne institucije nastoje po svaku cijenu sačuvati tajnost onda se vjerovatno radi o kršenju brojnih drugih zakona." tvrdi on.

Javna poduzeća su, tvrde u TI-u, općenito netransparentna. Sličan problem su imali s memorandumom koji je Nikšićeva Vlada zaključila s Shelom. Zbog čega ugovor nije dostavljen TI-u pitala je Elektroprivredu i TV1. Odgovora još uvijek nema.

Paralelna odluka odluka FERK-a

Poslovni portal.ba piše kako je istovremeno s iznimno sumnjivim poslovima o prodaji struje Elektroprivrede BiH, suprotnim zaključcima parlamenta i zdravoj pameti, Regulatorno povjerenstvo za električnu energiju u FBiH - FERK, donijelo, ne uvažavajući upozorenja s javne rasprave, Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o stjecanju statusa kvalificiranog kupca produljujući prijelazno razdoblje u kojemu kvalificirani kupci imaju mogućnost izbora opskrbe na tržištu ili po reguliranim tarifama produljeen i traje do 31.05.2012. godine.

Mogućnost izbora načina opskrbe (na tržištu ili po reguliranim tarifama - od državnih poduzeća) apsurdna je po pitanju liberalizacije tržišta jer niska cijena električne energije po reguliranim tarifama ne ostavlja nikakvu svrhu nabave skuplje električne energije na tržištu. Istovremeno, stavlja u neravnopravan položaj dva javna državna elektroprivredna poduzeća - povlašteno koje prodaje višak energije na tržištu (sarajevska elektroprivreda) i oštećeno koje manjak energije za tarifne kupce kupuje na tržištu (mostarska elektroprivreda).

Drugim riječima, piše Poslovniportal.ba, višemilijunsku razliku u cijenama električne energije koju će platiti Elektroprivreda HZ HB i dobiti Elektroprivreda BiH pokupit će srbijanski biznismen. Sigurni gubitnici ovih tajnih poslova su ELektroprivreda HZ HB i njeni potrošači. Sigurni dobitnik je Vojin Lazarević. Ili možda još netko tko mu je omogućio "tajni" poslovni ugovor.