Plenković i Čović na svečenosti otvaranja Ureda HGK u Mostaru

Plenković i Čović na svečenosti otvaranja Ureda HGK u Mostaru
S tim ciljem smo prije nekoliko dana otvorili Ured u Sarajevu, danas smo tu u Mostaru i želimo jasno poručiti - naša vrata su otvorena svima koji žele gospodarski razvoj jer je upravo to temelj na kojem se grade svi drugi odnosi, od društvenih do političkih", poručio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na svečanom otvaranju Ureda HGK u Mostaru, javlja Hrvatski Medijski Servis.

„Industrija, poljoprivreda, malo i srednje poduzetništvo, turizam... Sve su to sektori koji imaju veliki potencijal za razvoj, a dobra prometna povezanost ključna je za ostvarivanje tog potencijala. Zato me iznimno veseli da je nakon više od deset godina ponovno uspostavljena redovita zračna linija Zagreb - Mostar koja će olakšati život gospodarstvenicima", naglasio je Burilović.

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković kazao je kako je pravi način za poticanje jačanja trgovinskih odnose Hrvatske i BiH.

„Mi smo kao vlada poslali jasnu poruku da nam je BiH državni prioritet. Siguran sam da će ova dva Ureda HGK biti točke komunikacije i usluga svima koji žele intenzivirati gospodarsku suradnju. Vlada će podupirati HGK na tom putu, a također će podupirati BiH na putu prema EU. Hrvatska je BiH i susjed i prijatelj i saveznik i na tom tragu ćemo usmjeriti naše aktivnosti", poručio je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je kako je u posljednje vrijeme na svim razinama vlasti BiH stvorena jedna mreža bez koje se ne može osmišljavati politička, gospodarska i socijalna politika BiH, a posebno je pohvalio suradnju s hrvatskom vladom koja im je olakšala put prema članstvu u EU.

„Mi smo bili 15-ak godina u sjeni što stiče hrvatske javnosti. Siguran sam da otvaranje ovih Ureda na najbolji način doprinosi da više ne pričamo o 2 milijarde razmjene već da ona može biti puno značajnija. Svi vi koji ste danas ovdje, najuglednija poslovna imena Hrvatske i BiH, zajedno sa svima nama koji bi vam trebali olakšavati posao, moramo učiniti da se 1000 kilometara naše granice što manje osjeti. Zato želim zahvaliti HGK i Vladi RH što osjeća potrebu da podrži Hrvate u BiH", poručio je Čović, dodavši kako žele kreirati potpuno drugačiji ambijent za ulaganje u BiH, a bez prijatelja iz Hrvatske u tome neće uspjeti. Čoviću je predsjednik HGK Burilović u ime Komore uručio i posebno priznanje za osobiti doprinos poticanju gospodarstva.

„Otvaranje ova dva Ureda je vrlo važan događaj i kao veleposlanstvu nam olakšava djelovanje u gospodarskoj diplomaciji. Razina investiranja je preko milijardu eura a interesantna je jer rast ulaganja s obje strane ide paralelno. Hrvatske firme ulažu tu, a otvorili smo i prostor da bosanskohercegovačke firme ulažu u Hrvatsku", kazao je veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio./HMS/