Platformaška vlast javna poduzeća vodi ka uništenju

Platformaška vlast javna poduzeća vodi ka uništenju
U posljednjih pola godine došlo je do drastičnog pada vrijednosti dionica javnih poduzeća u Federaciji BiH zbog lošijih uvjeta poslovanja, ali i politici aktualne vlasti koje su zbog vlastitog opstanka nastojale pokrpati sve moguće proračunske rupe. Sličan trend se očekuje i u ovoj godini, a licemjerne tvrdnje kako će se više novca ugurati za pokretanje poslova ili pak poljoprivrednicima na što stvarni poljoprivredni proizvođači imaju goleme zamjerke, pokazat će svoje pravo lice u mjesecima koji dolaze. Prema procjenama federalnih vlasti čak će 350 milijuna maraka nedostajati u ovogodišnjem proračunu za pokrivanje osnovnih proračunskih rashoda ne računajući prve rate za isplatu dugovanja Međunarodnom monetarnom fondu kao niti za ostvareni deficit u ovoj godini.

Kupovanje mira

Ponajprije zahvaljujući praksi da javna poduzeća ovakve vlasti, Federacija BiH koristi kao bankomat ili kasicu-prasicu kako bi kupovala socijalni mir i ispunjavala želje raznim kategorijama došlo je do šokantnog smanjenja vrijednosti dionica najvrijednijih federalnih resursa. Glavne žrtve takvog neracionalnog i nepromišljenog prelivanja novca postali su BH Telekom, Elektroprivreda BiH, a ponajviše EP HZ HB. Kako su to predstavili hrvatski zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH zbog strategije usmjeravanja novca od dobiti u proračunske rupe za oko 540 milijuna maraka samo u posljednjih pola godine. Tako je za samo zadnjih šest mjeseci, otkada aktualna vlast upravlja FBiH, a javna poduzeća tretira kao osobni bankomat, vrijednost dionica BH telekoma smanjena za više od 10 posto ili za 126 milijuna maraka. Istodobno, vrijednost dionica Elektroprivrede BiH potonule su za oko 28 posto ili u prijevodu za 225 milijuna maraka dok je EP HB sa sjedištem u Mostaru, što zbog loše hidrološke godine što zbog ovakvog odnosa vlasti, vrijednost dionica je smanjena za čak 37 posto ili 189,8 milijuna maraka. 
Šef kluba Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Radoje Vidović je izrazio sumnju kako se ovakvi potezi namjerno vuku kako bi se obezvrijedila javna poduzeća te se pogoduje određenim interesnim lobijima da po najnižoj cijeni kupe ove unosne tvrtke.

Zastupnici protiv

Uzimanjem dobiti i umjesto usmjeravanja u nove vrijednosti, ulaganja u nove pogone izravno se radi na rušenju ovih poduzeća, logičan je zaključak pogubnih poteza vlasti. Hrvatski su izaslanici u Domu naroda još odlučnije bili protiv pokrivanja deficita uzimanjem dodatnog novca od dobiti javnih poduzeća iz javnih poduzeća BH Telekoma, Elektroprivrede HZ HB, i Elektroprivrede BiH u ovoj godini i usmjeravanje tih sredstava u potrošnju jer će se time ugroziti njihov razvoj, spriječiti nove investicije, zapošljavanje, smanjiti konkurentnost.

Izvor: vecernji.ba