Platformaška politika se nastavlja, pustoše se poduzeća u Hercegovini

Platformaška politika se nastavlja, pustoše se poduzeća u Hercegovini
... izjavio je predsjednik HDZ-a BiH, HNS-a i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović u intervjuu za Glas Srpske.

Vlada FBiH zapala je u duboku krizu zbog nesuglasica tri stranke koje je čine. Ima li izlaza iz te krize?

Ako hoćemo ići naprijed, Vlada FBiH mora izaći iz krize na ovaj ili onaj način, jer je situacija apsolutno neprihvatljiva i nepodnošljiva za stanovnike. Partneri koji trenutno čine Vladu moraju konačno početi raditi i poštovati dogovore. Napravili smo precizan dogovor da ćemo, prije svega, riješiti kadrovska pitanja. To je ključni problem, jer očigledno netko vjeruje da može upravljati FBiH na način kako su upravljali posljednje četiri godine. Očigledno je nečija želja bila da budu uništena javna poduzeća, posebno u Hercegovini. Kada se Vlada počela baviti "Aluminijem" u Mostaru, on je od pozitivnog poslovanja došao do minusa većeg od 250 milijuna KM. Jasno je onda kakva je namjera i kada je riječ o drugim javnim poduzećima. Svima koji kalkuliraju i igraju igre iz Sarajeva i misle nastaviti sa takvom praksom poručujem - neće dalje ići tako. Jasno smo se dogovorili i prije nekoliko dana da ćemo taj posao završiti. Na dnevni red sjednice Vlade su stavljene te točke, a onda je počeo novi manevar koji je za mene neprihvatljiv. Evidentno je da oni imaju samo jedan cilj - razgraditi vlast.

Lider DF-a Željko Komšić tvrdi da je HDZ ucijenio SDA da se do Kongresa stranke riješi DF-a?

Ne komentiram ničije navode pa neću ni te. Imamo partnere s kojima smo se dogovorili što ćemo raditi. Izgubili smo mnogo vremena zbog različitih kalkulacija koalicijskih partnera i krajnje je vrijeme da uradimo posao ili da se ova koalicija raziđe. Onima koji misle da će nešto uloviti u mutnom, a prije svega razgraditi institucije u Hercegovini, uništiti agencije i poduzeća koja se dominantno vežu za hrvatski narod, poručujem da neće uspjeti. Do kraja ćemo jasno objelodaniti kriminal koji su počinili i sve ono što rade u posljednjih nekoliko godina, pa neka nadležne institucije to provjere. Takvim radom oni štite takve uprave, nadzorne i upravne odbore i jasno je da su debelo upetljani u taj kriminal.

DF je najavio i da će zatražiti od Tužiteljstva BiH istragu u "Aluminiju" i drugim javnim poduzećima?

To su trikovi DF-a i Željka Komšića. Na prvom sastanku sa Komšićem smo se dogovorili da to odmah uradimo. Od toga su prošla dva mjeseca i oni sad govore da će pokrenuti istrage. Tko mu brani da to učini? Mi želimo one za koje znamo da su uradili kriminalan posao skinuti s tih pozicija, a oni ih upravo štite. Očigledno i dalje misle zabavljati javnost izjavama i raznim talovima s tim ljudima. Tvrde da će im slati nekakve inspekcije, a ne daju da ti ljudi budu smijenjeni. Stav ministara HDZ-a je jasan - dok prva točka dnevnog reda sjednice Vlade ne budu nadzor i uprava "Elektroprivrede", "Aluminija" i "HT Eroneta", daljnjih aktivnosti nema.

Je li ovakvo ponašanje SDA i DF-a na neki način nastavak politike platformaša, jer se stvari rješavaju u sarajevskim političkim krugovima iako je HDZ formalno u vlasti FBiH?

Upravo je situacija takva kako ste je okarakterizirali. Poduzeća u Hercegovini, gdje je većinski hrvatski živalj, se pustoše. Da bi FBiH uopće živjela sustav upravljanja i funkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti mora se iz temelja promijeniti. Dobro je da na vidjelo iziđe sve ono što se događa u FBiH. Ovo je najbolji put da se pokaže da je to bošnjački entitet, što mi već odavno govorimo.

Do kada će HDZ tolerirati igru DF-a i SDA?

Mi je ne toleriramo nego želimo da na praktičan način pokušamo raditi posao koji smo preuzeli. Vlade FBiH više nema ako će se raditi na ovakav način kako su zamislili SDA i DF. Vrijeme tolerancije je isteklo.

Može li se kriza u FBiH odraziti i na funkcioniranje vlasti i koalicije na razini BiH, koju sa federalne strane čine iste stranke?

Naravno. Ako ne možete s nekim se dogovoriti o ključnim stvarima, onda više niste partneri. Ne može se biti partner samo na jednoj razini. Sve će se odraziti i na županije i na Vijeće ministara BiH. Ako nema dogovora ili se ne poštuje na jednoj razini, ne može se poštovati ni na drugom. Ne može se na ovakav način vrtjeti priča u FBiH, a da se ne odrazi i na druge razine, odnosno na Vijeće ministara.

Očekujete li da će koaliciju u FBiH i na razini BiH stalno pratiti turbulencije?

Evidentno da hoće. Počeli smo toliko nespretno, pokazalo se da nema iskrenosti. Prave parlamentarne većine nema, to je jasno.

Je li do ovakve situacije dovela neprincipijelna koalicija i činjenica da nije ispoštovana izborna volja naroda i ono što ste Vi od početka zagovarali da vlast treba biti formirana od najniže razine do najviše?

Naravno da i u tome leži problem. Ako se ne mogu napraviti korektni partneri na svim razinama vlasti zbog podjele nadležnosti, jasno je da će doći problemi. Ušli smo u eksperimente i sada trpimo posljedice tih eksperimenata. Ako smo ušli u tu neprincipijelnu koaliciju, onda je makar red da se provede ono malo planova koji su dogovoreni.