Platformaši žele političku kontrolu nad ključnom institucijom

Vijeće Vrhovnog suda Federacije, sud, droga, šverc droge, droga, sud, kriminal, kazneno djelo, imigranti, policija, sud bih, suđenje, Eronet, dijana milić, tužiteljica, smrt, platformaši, kontrola, sud, Muhidin Bašić, silovanje, Željko Komšić, crna kronika, crna kronika, ratni zločin, optužnice, Livno, promet, sigurnost, Mila Gadžić, Brank Kolobarić, Valerija Čuljak, sudac, sud, Slobodan Vasković, HT Eronet, Stipe Prlić, optužnica, dretelj, Tužiteljstvo BiH, beba, sud, Njemačka, vesna budimir, suđenje, prijetnje, monstrum, suđenje, Hrvatska, Mostar, žrtva, uhićenje, Nizozemska, tužiteljstvo, optužnice, ratni zločin, Mostar, optužnica, Armija BiH, suđenje, sud, trgovina ljudima, tužiteljstvo, Dragica Glušac , Gibraltar, suđenje, mikro kredit, sestre, Mostar, Mostar, ubojstvo, istraga, umirovljenici, ep hz hb, sindikat, sindikat ephzhb, Gibraltar, Stipe Prlić, optužnica, bjegstvo, suđenje, policajci, frane lučić, kornati, prevarant, Čapljina, osuda, sud bih, tužiteljstvo
Vladajuća garnitura u Federaciji BiH ponovno će pokrenuti proceduru imenovanja tri suca entitetskog Ustavnog suda, koji već godinama djeluje u krnjem sastavu, piše vecernji.ba.

Sudska institucija

Kako doznajemo, na razini stranaka platforme postignut je politički dogovor da se deblokira proces imenovanja u ovoj značajnoj sudskoj instituciji, pa bi vrlo skoro čelništvo Federacije BiH moglo obznaniti odluke o imenovanjima. Kao što je poznato, tadašnja predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u nekoliko je navrata tijekom svog mandata pokušala okončati ovaj proces, a imenovanje troje sudaca s početka ove godine, koje su podržali i zamjenici predsjednice Krišto, osporeno je na intervenciju Ureda visokog predstavnika. Iz OHR-a su tada tvrdili da je odlukom o imenovanju Andrije Kolaka iz hrvatskog, Miloša Babića iz srpskog i Dženane Hadžiomerović iz bošnjačkog naroda, za suce Ustavnog suda Federacije BiH Krišto prekršila entitetski Ustav i to tako što je zaobišla ustavnu i zakonsku ulogu Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća i svela ulogu Parlamenta FBiH na formalni čin objavljivanja odluke u Službenom glasniku. Ured visokog predstavnika u BiH tada se pozvao na entitetski Ustav i odredbu da predsjednik Federacije BiH predlaže kandidate za Ustavni sud s liste kandidata koju utvrđuje Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće. Jedan od kandidata koje je imenovala Krišto nije bio na popisu VSTV-a. Platformaši su sada navodno spremni „probrati" kandidate s popisa VSTV-a i uz službene potpise čelnika Federacije BiH dostaviti ih na potvrđivanje Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. Ukoliko ih ne omete mogući drugi dogovor ili pak odustajanje pojedinih kandidata, odluka Doma naroda trebala bi biti samo formalnost i mogla bi biti donesena već sljedećeg mjeseca.

Kako doznajemo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće već je vratilo odgovore i izabralo 16 kandidata od 35 koliko je bilo prijavljeno i vratilo Ustavnom sudu. Ocijene kandidata su rangirane u tri tzv. kolone, odnosno koliko kandidati zadovoljavaju kriterije. Prema saznanjima, među 16 imena koje je vratio VTSV nije ime Lidije Korać koja se kandidirala na ovu funkciju. Koji će kandidati pak biti u konačnici izabrani, ostaje vidjeti.

Stabilna kontrola

Krajnji plan platforme, prije svega SDP-a jest da ima stabilnu političku kontrolu nad Ustavnim sudom FBiH budući da bi im nakon izbora kandidata koje preferiraju bilo naklonjeno barem šest od devet sudaca. Odluke u ovoj pravosudnoj instituciju donose se većinom glasova, što znači da je za bilo kakvu odluku dovoljno pet sudaca. Stranke platforme, a posebno SDP, time bi preduhitrili i bilo kakve iznenađujuće odluke Ustavnog suda FBiH, pa i one koje se tiču legalnosti uspostave entitetske vlasti nakon prošlogodišnjih izbora. I svaka buduća apelacija Ustavnom sudu ovako bi mogla biti politički kontrolirana. Naravno, postoji teorijska mogućnost da sadašnji i budući suci Ustavnog suda FBiH djeluju neovisno i bez političkog utjecaja, ali imajući u vidu način njihova imenovanja, teško je u to i povjerovati.