Platformaši Zakonom o cestama štete Hrvatima

Po skraćenome postupku platformaška vlast je usvojila Zakon o cestama čije su izmjene u cijelosti štetne za Hrvate budući se ignorira jednaka nacionalna zastupljenost u tijelima nadzornih odbora, ali i bez ikakvih uvjeta dopušta postavljanje ‘kadrova' u ove institucije. Zanimljivo je kako je ovakav nacrt zakona upravo po skraćenome postupku upućen u dalju proceduru iako se ne radi uopće o vitalnim pitanjima za građane Federacije BiH, nego samo za podobne članove platformaških stranaka kako bi mogli bez ikakvih kriterija popuniti mjesta u ovim tijelima pod nadzorom Federacije BiH.

Oštri prigovori

"Zastupnički dom Klub Hrvatske demokratske zajednice BiH je bio protiv izmjene Zakona o cestama jer je on najblaže kazano smiješan", komentirao je predsjednik kluba ove stranka u Zastupničkom domu Marinko Čavara. Posebno su zanimljiva objašnjenja zašto je zakon donesen. 
"U izmjenama se utvrđuje kako se ne treba poštivati stručne kvalifikacije za članove Nadzornih odbora upravitelja cesta, te da u njima nije bitno jesu li zastupljeni jednako konstitutivni narodi, da ne trebaju biti zastupljene županije što samo po sebi govori kako neustavna vlast funkcionira", dodao je Čavara. Naime, proceduru u Vladi u kojoj se nalaze i ‘hrvatski platformaši' HSP i Boljitak prošao je prijedlog prema kojemu je smanjen broj članova odbora te više uopće nije važna nacionalna zastupljenost. Jednako tako županije koje također imaju sastavni dio nadležnosti oko cesta, se prema ovim izmjenama zakona potpuno izbacuju. Valja reći kako je jednakomjerna nacionalna zastupljenost jedna od ustavnih odredbi kao i županijska zastupljenost koja također odražava različite interese pojedinih prostora.

Podobni

"Smijenjuju osobe koje imaju stručne reference a postavlja ljude koji imaju samo političku podobnost bez potrebe da ispunjavaju bilo koju drugu kvalifikaciju. A nažalost brišu i ustavnu odredbu o potrebi konstitutivne zastupljenosti naroda", tvrdi Čavara. Na ove izmjene zakona će zasigurno biti prigovora i u Domu naroda u klubu 
Hrvata.

izvor: večernji list