Platformaši u zemlji čudesa

Pogađate, riječ je o strankama okupljenim oko SDP-a BiH, u zemlji čudesa koja se zove Bosna i Hercegovina. Kako drugačije objasniti činjenicu svih ovih kadrovskih promjena u Federaciji BiH nakon nelegalnog preuzimanja vlasti od strane čudnih koalicija sa nimalo zajedničkih programskih načela?

Znam, reći će netko da stranke na vlasti postavljaju svoje kadrove na rukovoditeljska mjesta strateških kompanija, ali ovakvu žurbu instaliranja svojih poslušnika modreni svijet nije vidio. Država za čovjeka iz predizborne kampanje postade država čudesa u kojoj na čela nadzornih i upravnih odbora uzjahaše stranački vojnici, i mnogobrojna rodbina i prijatelji čelnika „platformaša".


U kratkom vremenu braća Lijanovići promijeniše boju dresa u boju fesa i brže bolje namjestiše svoje zetove, i  sebe osobno u vrh vlasti. Njima svaka koalicija i svaka vlast odgovara, a kako je govorila pokojna baba Manda oni najbolje znaju sa stokom, pa smo ih valjda i zaslužili takve vlastodršce. Visoka glavica u sred hrvatskog Širokog Brijega postade tako jedno od čudesa ove zemlje.


Drugo čudo ove zemlje su zasigurno koalicioni partneri braće Lijanović, gospoda okupljena oko HSP BiH. Poučeni iskustvom svojih susjeda sa Visoke glavice i parolom „Za sto lira u sto vira", pravaši su se u kratkom vremenu sa ekstremno desne opcije transformirali u zeleno lijevu opciju koja zavlada zemljom čudesa. Lider ove stranke je transformaciju naplatio uhljebivši svoga šurjaka (ženinog brata) u jedan od Nadzornih odbora.

Jedno od najvećih čuda u ovoj zemlji čudesa svakako su komunisti preobraženi u bošnjačke nacionaliste na čelu sa Zlajom, poznatijim pod nadimkom reketaš. Ukoliko mislite da je nadimak dobio što dobro igra tenis grdno se varate. Njegovi forhendi i bekendi usmjereni su u nešto sasvim drugačije od teniske loptice, a kako izgleda njegov AS servis najbolje zna Nihad Imamović, a sa svime je dobro upoznat i njegov osobni sakupljač loptica Damir Hadžić.


Nešto manje čudo od svog stranačkog čelnika je i nelegalni premijer Federacije BiH, koji bez imalo srama samo par dana nakon instaliranja svojih ljudi u Razvojnu banku sredstva iz iste preusmjeri u nogometni klub čiji je član Uprave. Valjda se nada da se na taj njegov potez neće naljutiti njegov novi kolega Predsjednik Federacije poznat pod nadimkom „Neću izdat ja". Kako čovjek nije izdajnik, tako neće izdati što radi premijer njegovog dijela entiteta zemlje čudesa.


Slijedeće čudo ove zemlje je još jedan nelegalno izabrani dužnosnik na mjesto člana predsjedništva zemlje čudesa. Hrvat po ocu, bošnjak po ženi i zanimanju, gospodin zlatni ljiljan možda je i najveće čudo u zemlji čudesa i na mnogo toga bi mu i Alisa mogla pozavidjeti.


Kako će se riješiti nagomilani problemi u zemlji čudesa vjerojatno ne zna ni njen prinudni Visoki predstavnik. Dok se Gordijev čvor ne rasplete, zemlja čudesa imala bi što za ponuditi mnogobrojnim svjetskim turistima željnih natprirodnih pojava. Od mora do Save, od mesara do zubara, od Drine do Une, od generala do ljiljana, od šurjaka do zeta...Čudo do čuda. Welcome to BiH
Kako ova zemlja čudesa nema svoju himnu, možda prođe ova kao naš prijedlog

Platformaši su preuzeli stvar,
znaju sustav i stvaraju dar-mar.
Rasturaju po pitanju tiraža,
sve veća je blamaža
biti neko od nas.

Platformaši su ukrali moj bend,
platformaši su federalni trend
a mi smo gurnuti u ilegalu,
na kom tajnom kanalu
naći bazu i spas?

O platformaši
sve vam je u šaci
al' zašto da se baci?
Ma ostavite nešto i za nas.
Platformaši, braćo i zemljaci,
budite ortaci pa smanjite taj gas!

Platformašii na ključnim mjestima.
platformaši u glavnim vijestima.
Na džinovskim plakatima u boji,
kud koji mili moji,
da vam ne čujem glas.

Platformašii sa našim parama.
Platformaši u svim strukturama.
Od udruženog rada pa do sporta,
platformaši dodali su gas,
njihov dolazi čas!

O platformaši...

Nemaju njive te perspektive,
armiran beton zove nas sad.
A snovi lebde između
negdje na relaciji država-čovjek.
Nastupa era amatera,
iz svoje kože može se sad.
Rapidno stasa hibridna klasa
na pola puta selo - grad.

Platformaši...

hercegovina.info