Platforma SDP-a posvađala sindikaliste: Bajramovićev potpis bi mogao otvoriti proces raspada SSSBiH

...(SDP, SDA, HSP i NSRzB) potpisali su jučer u Sarajevu Protokol o međusobnoj suradnji.Protokolom su političke stranke i Sindikat potvrdili da će okvirni osnov za buduću suradnju biti platforma četiri stranke dopunjena stavovima SSSBiH.

Potpisnici su se obavezali da će raditi na partnerskim osnovama "sa željom za poboljšanjem ukupnog stanja u FBiH i BiH". Također, izrazili su uvjerenje da je Protokol moguće pretočiti u konkretne zahtjeve, koji su jučer izostali.

- Na sastanku je poručeno da platforma nije zakovana i da je otvorena za sve - kazao je Ismet Bajramović, predsjednik SSSBiH.

No, pojedini predsjednici granskih sindikata jučer su ustvrdili da bi Bajramovićev potpis mogao otvoriti proces raspada SSSBiH. Predsjednik Sindikata grafičkih, izdavačkih i medijskih radnika BiH Amer Toskić nije prisustvovao sastanku, jer je, kako kaže, SSSBiH, koji je udruženje građana svih političkih orijentacija, na ovaj način stavljen u službu samo jedne politike, piše Dnevni avaz.

Ovim činom, upozorava Toskić, četiri stranke bacile su kukavičije jaje, koje ima za cilj raspad Sindikata.

- U potpisu se nalaze predsjednici stranaka, a ne predstavnici vlasti. Ovo je na svoju ruku potpisao Bajramović s nekoliko svojih suradnika. Nisu imali ni odluku Glavnog odbora SSSBiH. U Sindikatu imamo članove i ostalih stranaka. Što će se dogoditi ako oni sutra odluče istupiti iz SSSBiH - kazao nam je Toskić.

Predsjednica Samostalnog sindikata kemije i nemetala FBiH Kata Iveljić poručuje da radnici i njihovi predstavnici žele surađivati s političkim partijama. Ali, pravi dijalog, kaže, treba voditi s vlastima, koje još nisu konstituirane, piše Avaz.

Amer Toskić upozorava da je Protokol, ustvari, nova šarena laža za radnike.

- Iza ovog protokola nema nikakve zakonske snage. Šta ako ove partije ne formiraju vlast? Znači, nema Saveza sindikata kao partnera. Veći dio granskih sindikata nije bio za ovo potpisivanje i bilo kakvo priklanjanje političkim strankama - upozorava Toskić.