Pitanje izgradnje Pelješkog mosta moglo bi se riješiti za nekoliko mjeseci

Hrvatska, Pelješki most, gradnja, Pelješki most, Europska Komisija, Branko Grčić, Dubrovnik, dubrovačka zračna luka, Pelješki most, Siniša Hajdaš Dončić, Pelješki most, BIH, Hrvatska, Zoran Milanović, Hrvatska zemlja, BIH, Pelješki most, most Pelješac, Pelješki most, pelješac, most Pelješac, Pelješki most, most Pelješac, pelješac, Hrvatska, BIH, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki tunel, Vlada, Pelješki most, Pelješki most, sda, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Denis Zvizdić, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, sda, SDA BIH, Halid Genjac, pelješac, most Pelješac, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Kolinda Grabar Kitarović, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, most Pelješac, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, Pelješki most, izgradnja Pelješkog mosta, Pelješki most, izgradnja Pelješ

... izgradnje Pelješkog mosta, ako se uspije depolitizirati i vratiti u standarde međunarodnog prava i međunarodne struke, moglo brzo i uspješno riješiti u narednih nekoliko mjeseci.

Kazao je da je dobio pismo od premijera Republike Hrvatske Andreja Plenkovića koji je, kako kaže, iskazao volju, želju i namjeru da nastave razgovore kako bi riješili dva pitanja - zahtjev Hrvatske da poveže svoj teritorij i zahtjev BiH da dobije međunarodni koridor do otvorenog mora, onaj koridor koji je u skladu s međunarodnim konvencijama i na kojem ne može biti bilo kakve kontrole ili uvjetovanja od bilo koga.

- Zbog toga će moj prijedlog biti da se što prije sastanu stručni timovi. Ali ovaj put čini mi se da bi velika korist i najvažnija stvar bila da medijator takvih procesa bude Europska komisija, kako bi svi zajedno došli do rješenja koje će zadovoljiti i BiH i Republiku Hrvatsku - smatra predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Zvizdić napominje da izgradnju Pelješkog mosta „nije pratila dinamika određivanja međunarodnog koridora koji bi BiH povezao s otvorenim morem".

- To je sva suština. Možda je u konačnici došlo do pogrešnog razumijevanja stava BiH prema Pelješkom mostu. BiH nema ništa protiv da europski kontinet sebe poveže unutar granica EU, ali govorimo o dva prava. Hrvatska traži pravo da gradi most, mi tražimo pravo na otvoreni koridor. Kada se utvrdi ta granica znat ćemo je li jedno pravo u koliziji s drugim. To je u principu sva suština. Ne možemo doći do toga samo političkim izjavama. Možemo samo putem povjerenstava koja već postoje - naglašava Zvizdić.

Dakle, ističe on, postoje državna povjerenstva za granicu.

- One treba da završe svoj posao, ali ovaj put mi predlažemo da to bude, na neki način, pod kontrolom ili supervizijom Europske komisije kako se ne bi ponovila ista situacija da se tri, četiri ili pet pisama šalje dužnosnicima Europske komisije. To moramo sada uraditi u marginama struke. To je sav zahtjev - zaključio je Zvizdić.