Pisma koja je Praljak poslao supruzi jasno otkrivaju motiv njegova čina

Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, sahrana, komemoracija, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Zagreb, Slobodan Praljak, Slobodan Praljak, Haag, Slobodan Praljak, samoubojstvo, Slobodan Praljak, istraga, Slobodan Praljak, Katarina Zovko Ištuk
On je, podsjetimo, nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda za ratni zločin, u sudnici popio otrovnu tekućinu.

Obdukcijom je utvrđeno da je bilo riječ o cijankaliju. Sud u izvješću ističe kako nisu utvrđeni propusti ni u radu čuvara, ni u propisanoj proceduri.

Motiv Praljkova čina je jasan i vidljiv iz pisama koje su UN-ovi istražitelji, diplomatskim putem nedavno dostavili njegovoj supruzi. Objavljujemo ih ekskluzivno uz njezinu suglasnost.

Iz Haaga su Kaći Praljak dostavljena dva pisma. Oba napisana u ponedjeljak 27. studenog, dva dana prije objave pravomoćne presude u predmetu Herceg Bosna. Oba štura, jasna, bez patetike ili bilo koje vrste iracionalnosti.

"Odluku o prestanku življenja u slučaju da budem proglašen krivim, donio sam odavno - smireno, promišljeno, samosvjesno", napisao je Praljak u pismu naslovljenom na njegovu obitelj.

Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon što je sve sabrala - njegovom odlukom nije iznenađena.

"Ništa što je general Praljak radio nije bilo pod utjecajem trenutačnih emocija i trenutačnog osjećaja, nego je sve, počevši od obrane, od vlastitog života radio vrlo precizno, odlučno i smireno", rekla nam je Praljkova odvjetnica.

Drugo pismo je poruka supruzi.

"Kaća, mislim da ćeš pismo 'Obitelji' morati objelodaniti, kako bi spriječila beskrajna naklapanja, laži, jadnu psihologiju itd.", napisao je supruzi Slobodan Praljak.

UN-ova istraga koja je završena utvrđuje kako nije bilo propusta sudskih stražara niti je kršena procedura provjere pri ulasku okrivljenih na tribunal.

"De facto se ne može utvrditi kako je ta supstanca došla do generala Praljka", rekla je Praljkova odvjetnica.

Posebnu istragu vodi i policija kraljevine nizozemske. O njoj odvjetnica Pinter nema još saznanja. Zaključuje da se ta istraga vodi isključivo zbog tribunala.

"Po nizozemskim propisima, dozvoljeno je i samoubojstvo i pomaganje u samoubojstvu i eutanazija. Prema tome, vodi se istraga, a vodi se zbog suda, jer je sud to tražio i želi utvrditi što se doista dogodilo", kaže Praljkova odvjetnica.

Osim dva privatna pisma obitelj generala Praljka još nije dobila ni nalaz obdukcije ni bilo koji drugi dokument. Posebna očitovanja o okolnostima Praljkova samoubojstva od nadležnih u Nizozemskoj je zatražilo ministarstvo pravosuđa te ministarstvo vanjskih poslova.

dnevnik.hr