Petnaest građana BiH traži evakuaciju iz Egipta

"Svi državljani BiH su sigurni u ovom trenutku. Rizik postoji, međutim, imamo sreće da ovdje nema mnogo naših građana, tako da pojedinačno znamo sudbinu svakog od njih. U stalnom smo telefonskom kontaktu sa svima", rekao je Šoja za "Glas Srpske".

On je dodao da bi broj zahtjeva danas mogao porasti, jer su najavljene masovne demonstracije protiv vlade u Kairu, istakavši da napuštanje Egipta nije toliko rizično, koliko je teško izvodljivo s obzirom da je veoma teško prići aerodromu u Kairu do kojeg se putuje i do sedam časova, prenosi Srna.

Šoja je naveo da ambasada priprema spisak sa imenima svih koji žele da hitno napuste Egipat i on će najkasnije danas biti završen.

"Čim dobijemo instrukciju Ministarstva inozemnih poslova BiH evakuiraćemo ih. Ne znamo ima li u Egiptu naših turista, jer nam se niko iz turističkih agencija nije javio", napomenuo je Šoja.

Iz Ministarstva inozemnih poslova BiH juče je preporučeno državljanima BiH koji se trenutno nalaze u Egiptu da razmotre mogućnost napuštanja te zemlje čim se za to steknu sigurnosti uslovi.

U sukobima demonstranata, policije i vojske prethodnih dana u Egiptu poginulo je više od 100 ljudi, a među njima i radnik Ambasade Azerbejdžana. Prema posljednjim podacima, više od 4 000 lica je povrijeđeno, a bilo je najmanje 60 silovanja u antivladinim protestima koji potresaju Egipat.