PDV bi sa 17 posto mogao biti povećan na 19

PDV bi sa 17 posto mogao biti povećan na 19

- To je apsolutna neistina! Prednacrt zakona usvojen je i Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje uputit će nacrt zakona u javnu raspravu. Nema govora o povećanju PDV-a, a neće biti ni diferenciranih stopa ove vrste poreza - tvrdi Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO.

No, ekonomisti ističu da nitko službeno i neće potvrditi „ono što svi znaju". - Konzultacije su intenzivne i s njima su upoznati i predstavnici međunarodnih financijskih institucija u ovoj zemlji. Rečeno im je da će se „proračunski neutralno", s jedne strane smanjiti izravni porezi koji guše gospodarstvo, ali će se onda podići PDV.

Znam da je odgovor stranaca na tu ideju bio negativan. Oni su stava da se gospodarstvo mora rasterećivati nepotrebnih poreznih nameta te da se građanstvo ne smije suočiti s novim udarima na džep.

Jer, povećanje PDV-a izazvat će lančanu reakciju poskupljenja, ali i povećati egzodus iz ove države - ističe jedan od sugovornika Avaza. Iz UO UNO ponavljaju da to nije istina i da se neće povećavati PDV.

- Zakon o PDV-u mijenja se kako bi bio usklađen s europskim direktivama. Nema u tome nikakvih zakulisnih radnji niti skrivenih namjera da se PDV poveća - ponavlja Krsman. Ističe da će nacrt zakona o PDV-u biti dostupan javnosti i da će svato moći vidjeti da „tamo jasno piše da PDV ostaje na 17 posto".

Ekonomisti, međutim, ne vjeruju u ove tvrdnje i upozoravaju da će političari „uraditi sve što mogu da povećanje proguraju".

Neki od članova Upravnog odbora UNO bili su nemalo iznenađeni na upit o mogućoj promjeni stope PDV-a.

- Nismo o tome razgovarali, takva se mogućnost ne razmatra i nemam nikakvih indicija da bi se takva odluka mogla naći pred nama", rekao je jedan od sugovornika iz UO UNO.

večernji.ba