Pazite ako berete gljive: Najotrovnija zelena pupavka, a najmanje otrovna muhara

Pazite ako berete gljive: Najotrovnija zelena pupavka, a najmanje otrovna muhara

Najčešće se truju zelenom pupavkom, a najveći je problem, izgleda, što mnogi ne znaju razlikovati otrovne od jestivih gljiva, što može biti kobno. Izvori tvrde da je puno onih koji gljive kupuju uz prometnice, i to od prodavača koji nemaju dozvole nadležne sanitarne službe pa liječnici apeliraju da se obrati pozornost gdje kupujete gljive. Branko Bartolić, jedan od najvećih stručnjaka za gljivarstvo u regiji, istaknuo je da nitko ne smije brati gljive koje ne poznaje.

- Često ljudi pronađu u šumi i gljive koje imaju prekrasne boje, lijepo izgledaju, robusne i čvrste, no nisu ni svjesni koliko mogu biti opasne. Posebno oprezan treba biti ako se opaze crvenkaste cjevčice ispod klobuka jer među takvim gljivama postoji i jedna koja može biti smrtonosna - tzv. gljiva ludara - kazao je. Istaknuo je da kad beremo gljive za koje nismo sigurni da su jestive, onda bismo trebali ubrati cijelu gljivu i obratiti se znalcu gljiva da utvrdi je li jestiva ili ne.

- Najotrovnija je zelena pupavka i njezine srodnice bijela i smrdljiva i roza amanita. Bijele pupavke vrlo su opasne jer se mogu zamijeniti šumskim šampinjonima. Opasna je također i planinska koprenka jer se kod nje prvi simptomi trovanja mogu pojaviti tek nakon dva tjedna pa i kasnije.

Možda najmanje opasna je muhara koju često u literaturi proglašavaju otrovnicom - istaknuo je i dao savjete kako si pomoći ako dođe do trovanja. - Poželjno je povraćanje da se izbace iz želuca gljive koje su neprerađene, odnosno koje još nisu ušle u krvotok. Zelena pupavka je zahvalna jer se kod nje simptomi vrlo brzo jave. Ako se jave kasno, onda je obično već i kasno za pomoć.

Zato su raniji simptomi poželjniji jer se čovjeku može odmah pružiti pomoć - kazao je. Postoje razni simptomi trovanja ovisno o tome kojom vrstom gljiva se osoba otrovala. - Najčešće se javljaju povraćanje, proljev, grčevi u trbuhu, malaksalost, drhtavica... No, ima i gljiva koje izazivaju nesvjesticu, magljenje pred očima - kaže Bartolić.