Patrick Moon: Hrvati moraju biti jedankopravni, želimo vidjeti jaku koaliciju koja će uključiti sve tri etničke grupe

Prijedloge u vezi sa stvaranjem trećeg entiteta ne vidimo kao pravilan korak. To vidimo kao korak nazad. Stoga, vjerujemo da postoje načini na koje bi se trebala i mogla uspostaviti ravnopravnost Hrvata i nadamo se da će predstavnici hrvatskih stranaka naći takve načine", rekao je Moon novinarima.

On je naveo da je stav SAD da Hrvati u BiH moraju biti jednakopravni i da njihova uloga u vlastima mora biti jaka.

Komentarajući formiranje vlasti u BiH nakon izbora, američki veleposlanik je rekao da bi SAD željele da u BiH vide snažnu koaliciju koja je spremna nositi se s izazovima i rješavati neke od trenutnih problema kako bi ovu zemlju pokrenula naprijed.

''U listopadu su građani ove zemlje glasali za promjene, za reforme, za nešto što bi zemlju pomjerilo ka naprijed. Prema tome, onoga trenutka kada se vlast formira moći će se krenuti u određene reforme koje će približiti BiH europskim integracijama'', rekao je Moon.

On je dodao da su SAD kao i većina građana BiH nestrpljive da što prije vide formiranje vlasti kako bi moglo započeti se s reformama koje su potrebne BiH.

''Smatramo da se stranke trebaju sastati, mi bismo voljeli vidjeti na djelu jaku koaliciju koja uključuje sve tri etničke grupe. Što prije se to napravi bitće bolje. Ovo je veoma važna godina za BiH. Mi bismo zaista voljeli vidjeti političke vođe da zajednički ostvare dijalog i kompromis'', poručio je američki veleposlanik.(srna)