Parlamentarci koristili službena vozila u vrijeme odmora | Hercegovina.Info

Parlamentarci koristili službena vozila u vrijeme odmora

službena vozila
službena vozila
Ured za reviziju institucija BiH je u izvješću za prošlu godinu naveo za Parlamentarnu skupštinu da su primijećeni slučajevi korištenja vozila za vrijeme godišnjih odmora i navođenja velikih iznosa lokalne vožnje u putnim nalozima, javlja BIRN.

Prema izvješću, Parlamentarna skupština raspolaže sa 13 službenih automobila. Od toga šest ih je predviđeno za članove kolegija domova, koji imaju pravo na stalno korištenje, dok se ostali koriste za službene zadatke.

Revizori su zaključili da su u Parlamentarnoj skupštini unaprijedili evidencije o korištenju vozila, ali je uočeno da internim pravilnikom ove institucije nije precizno definirano korištenje automobila za stalnu upotrebu, kao, naprimjer, u vrijeme godišnjeg odmora.

U izvješću je također navedeno da je Parlamentarna skupština platila blizu 180.000 KM za dva automobila koja su isporučena ove godine. Radi se o Passatu plaćenom 66.900 KM, te Audiju A6 za koji je izdvojeno oko 112.000 KM, prenosi N1.

Iz Parlamentarne skupštine je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije rečeno da Audijem upravlja Josip Bešlić vozeći Borjanu Krišto, drugu zamjenicu predsjedavajućeg Predstavničkog doma. Pojasnili su da se zbog karakteristika tenderske dokumentacije nije mogao nabaviti jeftiniji automobil i da se radi o najpovoljnijoj ponudi.

Prošle godine je Parlamentarna skupština na reprezentaciju potrošila oko 116.000 KM. Pravo na reprezentaciju imaju članovi kolegija oba doma i Sekretarijata, predsjedavajući komisija, parlamentarni vojni povjerenik i drugi.

Revizori navode da se na računima reprezentacije za prošlu godinu uglavnom nalaze hrana i piće, a za što ne postoji popratna dokumentacija.

"Na ovaj način ne može se utvrditi da li su sredstva korištena za odobrene namjere", navode revizori.

Ured za reviziju institucija BiH dao je Parlamentarnoj skupštini rok do sredine septembra da dostave odgovor na ovaj izvještaj. Revizorsko izvješće se odnosi na 2015. godinu i još nije objavljen na internet stranici Ureda.