Parafirani Ugovori o pograničnom prometu i graničnim prijelazima s Hrvatskom

... od 1. srpnja, kada Hrvatska postaje punopravna članica Europske unije, priopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH u Sarajevu. Ugovori su parafirani na završnim pregovorima izaslanstava Hrvatske i BiH.

Kao što je javnosti poznato, postojao je problem u vezi s neusvajanjem odluke o novom šefu izaslanstva od Predsjedništva BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH je uspjelo prevazići ovaj problem. Naime, uz suglasnost kolega iz Republike Hrvatske i Europske unije pronađen je modus koji podrazumijeva da Ugovor o graničnim prijelazima u ime BiH parafira cjelokupan šestočlani pregovarački tim koji boravi u Zagrebu.

Navedeni ugovori će po hitnoj proceduri biti upućeni Vijeću ministara BiH, a potom i u Predsjedništvo BiH, radi određivanja ministra koji će ih u ime BiH potpisati na svečanoj ceremoniji u Bruxellesu krajem ovog mjeseca.

Po usvajanju navedenih parafiranih ugovora na razini Vijeća ministara i Predsjedništva, Bosna i Hercegovina će izbjeći scenarij koji bi podrazumijevao da od 1. srpnja granice između BiH i Hrvatske budu zatvorene za promet ljudi i roba, što bi imalo nesagledive posljedice za sve građane Bosne i Hercegovine.

FENA