Panika u vlasti BiH: "Iscurio" spisak terorista!?

Tvrde da je riječ o dokumentu koji je sačinilo Ministarstvo sigurnosti BiH u saradnji sa obavještajno-sigurnosnim agencijama i koji je skriven od međunarodnih predstavnika, kako bi BiH što prije dobila viznu liberalizaciju. Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović, ali i ostali zvaničnici, negiraju postojanje ovog spiska i kažu da je riječ o težnji da se našteti ugledu BiH.

Necenzurirano.com objavljuje dokument za koji tvrdi da su ga Ministarstvo sigurnosti BiH i Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH označili kao državnu tajnu. Riječ je o popisu osoba koje su navodno povezane sa međunarodnim terorizmom ili su pripadnici terorističkih organizacija.

Na spisku je 300 osoba, među njima  i Sinan Begović iz Travnika. On kaže da se njegovo ime na tom spisku vjerovatno našlo jer je bio pripadnik odreda El Mudžahid. Sa terorizmom, tvrdi, nema nikakve veze, a nikada ni policija ni bilo ko iz obavještajnih službi nije dolazio da ga provjerava.

Ministar sigurnosti Sadik Ahmetović kaže da ovakav spisak ministarstvo na čijem je čelu nikada nije napravilo. Riječ je težnjama nekih grupacija da naštete ugledu BiH, tvrdi Ahmetović, dodajući da bi ljudi, čija su imena objavljena, trebalo da tuže uredništvo ovog web portala:

„Ministarstvo sigurnosti BiH nema autoritativnu nadležnost niti može praviti bilo kakve spiskove, niti ih može imati. Dakle, to rade agencije za provođenje zakona koje imaju operativnu nadležnost, ali, i po njihovim izvještajima, apsolutno stojim iza toga, po zadnjim izvještajima koje ima Ministarstvo sigurnosti od nadležnih agencija u BiH – taj spisak se niti gdje spominje, niti postoji. Mislim da se radi o jednoj klasičnoj podvali od istih ljudi koji kontinuirano podvaljuju Bosni i Hercegovini i ruše njen međunarodni ugled.“

Dokument sakriven zbog bezviznog režima?

Urednik portala necenzurirano.com, Domagoj Margetić, tvrdi da je dokument dobio od zvaničnika Ministarstva sigurnosti BiH, te da su sve objavljene informacije vjerodostojne. Spreman je da te tvrdnje odbrani i na sudu:

„Za sve te osobe, uz to, imamo i sve njihove original izvatke iz CIPS-a, gdje se vidi da se za njih vode podaci o vezama s međunarodnim terorizmom, tako da smo mi spremni braniti objavljenu informaciju bilo kada i na bilo koji način. Očito je da političko Sarajevo i dalje nije spremno za stvarnu borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala u BiH.“

U tekstu ispred objavljenog spiska imena tvrdi se kako su vlasti u Sarajevu ovaj dokument sakrile od međunarodnih institucija kako bi na temelju lažnih sigurnosnih podataka i procjena Evropska unija odobrila bezvizni režim za građane BiH. Ministar sigurnosti, Sadik Ahmetović:

„Ministarstvo sigurnosti ne može sakriti nešto za što nema nadležnost, niti može imati u posjedu takav spisak. Po svim izvještajima koje imaju naše službe, od Obavještajne agencije, SIPA-e, i svih institucija u BiH koje se bave ovom oblašću, dakle, takav spisak apsolutno ne postoji. Ono što ne postoji, ne može se ni sakriti.“

O spisku koji je objavljen ne znaju ništa ni u Komisiji za odbranu i sigurnost državnog Parlamenta, koji nadzire rad sigurnosnih agencija u BiH. Predsjedavajući Komisije Branko Zrno:

„To što se sada pojavljuje na internetu, ne znam koliko treba ozbiljno shvatiti prije ozbiljne provjere. Znači, postoje agencije koje mogu dati odgovor, a taj odgovor ćemo i mi tražiti preko Ministarstva obrane.“

Denis Hadžović iz NVO Centar za sigurnosne studije ne smatra objavljeni spisak relevantnim. Tvrdi da terorizam nije prijetnja u BiH:

„Sigurno smo daleko od toga, od prijetnji koje ona izaziva u Afganistanu, Pakistanu ili ostalim kriznim područjima, ali ono što je – to je globalna prijetnja koja ima namjeru da zastraši jedno društvo u cilju ostvarivanja svojih ciljeva. Mediji su tu da prenesu tu poruku i da unesu, da tako kažem, što više panike među građane. Objektivno, Bosni i Hercegovini sada ne prijeti, kao ni ostalom regionu zapadnog Balkana, velika prijetnja. Mislim da je mnogo izraženija i da su mnogo atraktivnije mete u razvijenom zapadnom svijetu.“

Slični spiskovi i ranije su objavljivani iz istih krugova. Neprovjerene ili namjerno plasirane netačne informacije uzrokovale su probleme građanima BiH koji, kako je kasnije dokazano, nisu imali nikakve veze sa terorističkim organizacijama. Neki, čija su se imena našla na ovim spiskovima, već pripremaju tužbe protiv autora, priča Sinan Begović:

„Čitao sam neku knjigu od jednog hrvatskog autora – nisam ja tu, ali ima imena koja se pojavljuju – mislim da se tužba protiv njega priprema. Ima jedna ekipa momaka koji pripremaju tužbu, čija se imena nalaze baš u toj knjizi. On sad, razumiješ, sve ljude koji su bili ovdje u oslobodilačkom ratu, trpa u neke veze sa terorizmom, sa Al Kaidom. To nije stvarno primjereno.“

LISTA >>>